Předsednictvo EU: Boje na Srí Lance musí skončit!

18.08.2006
Finsko jako předsednická země vyzvalo jménem EU k okamžitému ukončení bojů na Srí Lance, které si vyžádaly již stovky mrtvých.

Evropská unie vyzvala srílanskou vládu a povstalce z organizace Tygři osvobození tamilského Ílámu (LTTE), aby okamžitě ukončili nepřátelské akce, které ohrožují mírový proces. „Nesmyslné násilí nevyřeší etnický konflikt na Srí Lance,“ uvádí se v prohlášení, které vydalo ministerstvo zahraničních věcí Finska, současné předsednické země EU. Prohlášení také vyjadřuje „hluboké znepokojení nad rostoucí humanitární krizí na Srí Lance a utrpením nevinných lidí“. Evropská unie ubezpečila o svojí plné podpoře mírového procesu a práci Norska, které v krizi plní úlohu prostředníka.


Boje na srílanském poloostrově Jaffna si jen minulý týden vyžádaly stovky mrtvých na straně povstalců i vládních vojáků, uvedla armáda. Srážky mezi stranami konfliktu jsou jedny z nejprudších od roku 2002, kdy bylo podepsáno příměří zprostředkované Norskem. Od 7. dubna muselo z oblasti nepokojů utéct 130.000 lidí a jejich počet každým dnem stoupá, upozorňuje EU a naléhá na obě strany, aby „zaručily volný přístup humanitárních organizací k postiženým lidem“.

Autor: mab-iHNed,sme.sk

Sdílet tento příspěvek