Euro v roce 2010 asi nebude

21.08.2006
Politici připouštějí, že Česko příští rok nesplní maastrichtská kritéria bez drastických škrtů v sociálních výdajích, ke kterým se nechystá ani jedna ze stran.

Česko příští rok nesplní maastrichtská kritéria
Politici jsou s tím smířeni
Paroubek obětuje euro kvůli dávkám a důchodům
Politici ODS i ČSSD již veřejně připouštějí, že Česku se nepovede zavést v roce 2010 euro. Podmínky pro přijetí evropské měny země nesplní bez drastických škrtů v sociálních výdajích, a k těm se nechystá ani jedna ze stran, bez jejichž dohody nevznikne ani nová vláda, ani nebude schválen rozpočet státu na příští rok.
Dosluhující premiér Jiří Paroubek včera dokonce přímo vyjmenoval ty škrty, které ČSSD novému kabinetu nedovolí. Nová vláda nebude moci zasahovat ani do naplánovaného zvýšení penzí, ani do schváleného zvýšení platů státních zaměstnanců. Upravovat by se neměl ani rodičovský příspěvek, který přijde státní pokladnu na patnáct miliard korun.
Pokud by se mělo škrtat v těchto sociálních výdajích, bylo by lepší přijetí eura odsunout, prohlásil Paroubek v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.
Zavedení eura v roce 2010 ohrožují podle náměstka financí Eduarda Janoty právě sociální výdaje. Česko zcela jistě v polovině roku 2007 nesplní maastrichtské kritérium deficitu veřejných rozpočtů k HDP. Pokud se v navrženém rozpočtu neprovedou radikální škrty, uvedl Janota.
ČSSD je však ochotna přistoupit pouze na to, že stát firmám nesníží pojistné a bude dál platit lidem celou nemocenskou dávku. To uspoří asi jedenáct miliard.
Že není reálné, aby se rozpočtový schodek dostal do mantinelů konvergenčního programu, přiznal v rozhovoru pro HN i nový premiér Mirek Topolánek. Deficit 88 miliard korun, který naplánovalo Ministerstvo financí, nepovažuje za reálný. ODS počítá spíše se schodkem kolem 140 miliard.
Zadlužení veřejných rozpočtů by podle Ministerstva financí mohlo příští rok dosáhnout až 3,8 procenta HDP. V konvergenčním programu se však země zavázala ke 3,3 procenta. Už letos odhaduje ministerstvo deficit veřejných financí na 3,6 procenta HDP.
Podle Paroubka by budoucí vláda mohla na pokrytí deficitu použít peníze z privatizace, například prodej menšinového podílu v Letišti Praha by vynesl desítky miliard korun. Takový postup ovšem Brusel nepřipouští. Příjmy podobného druhu se podle pravidel Evropské unie ke snižování rozpočtových schodků nemohou počítat.
Česko by nebylo jedinou z nových členských zemí EU, která by přijala euro později, než plánovala. Podle deníku Financial Times se v blízké době nepřipojí k euru ani Maďarsko. Na veřejnost pronikla kopie plánu, podle něhož by Maďarsko mohlo oddálit přijetí eura až do roku 2016. Kabinetu se totiž nedaří omezovat výdaje rozpočtu a zavádět veřejnoprávní reformy tak, aby dostala schodek veřejných financí na 3,2 % HDP do roku 2009.

Autor: Jana Havligerová

Sdílet tento příspěvek