Maďaři zavedou euro později

21.08.2006
Maďarská média na konci minulého týdne přinesla část z konvergenčního programu, podle něhož by kvůli vysokým dluhům státních financí byla země připravena na přijetí eura až kolem roku 2016.

Maďaři zavedou euro později

Vládní ekonomové dosud tvrdili, že země by mohla splňovat kritéria pro euro v roce 2009 nebo 2010. To však ale vláda v navrhovaném programu vylučuje. Po dubnových vítězných volbách středolevicová vláda premiéra Ference Gyurcsányho přijala řadu restriktivních opatření, aby snížila veřejný dluh: zvýšila daně a ceny plynu a elektrického proudu.

Kritici ovšem tvrdí, že chybí základní systémová opatření jako třeba privatizace velkých státních podniků nebo celková změna daňového systému.

Podle návrhu konvergenčního programu, který má Budapešť předat 1. září Evropské unii, by v roce 2008 nebyla splněna maastrichtská kritéria pro zavedení eura. Je to poprvé, kdy vládní program něco takového připouští.

Rozpočtový deficit podle tohoto návrhu bude ještě v roce 2009 tvořit 3,2 procenta HDP, těsně nad povolenou hranicí. Zadluženost státních financí ale vzroste na 72,2 procenta HDP v roce 2008 a o rok později nedosáhne Maastrichtem požadovaných 60 procent. To se podle odhadů Financial Times stane nejdříve roku 2015, podle investiční banky Dresdner Kleinwort v roce 2014.

Kandidát na zavedení eura přitom musí strávit dva roky v systému ERM-2, kdy už daná kritéria fakticky dodržuje.
Státní tajemník Ministerstva financí Tamas Katona pro agenturu Reuters odmítl potvrdit čísla uváděná v návrhu s tím, že zpráva, která se dostala na veřejnost, je „pracovní kopií“.

Reuters s odvoláním na nejmenované zdroje tvrdí, že i když se zpráva může ještě změnit, základní údaje zůstanou stejné.

Autor: (me)

Sdílet tento příspěvek