Žalobkyně OSN ostře kritizovala Srbsko

23.08.2006
V souvislosti s právě probíhajícím procesem před ICTY s pachateli masakru v Srebrenici z roku 1995 bylo Srbsko ostře pokáráno, že ještě nedopadlo hlavní podezřelé generály Mladiče nebo Tolimira.

Tento týden odstartoval největší společný proces s pachateli masakru v Srebrenici z roku 1995. Hlavní žalobkyně OSN Carla del Ponteová v souvislosti s tímto vyslovila ostrou kritiku na adresu srbských úřadů za to, že se jim nepodařilo zatknout hlavní podezřelé válečné zločince, kteří se údajně ukrývají v zemi.


Před Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v Haagu se 21. srpna ocitlo sedm obžalovaných, pět z nich za zločin genocidy anebo za spoluúčast, dva za zločiny proti lidskosti. Všichni tvrdí, že jsou nevinní.


Obžaloba naznačila, že přítomní „byli mezi těmi, na které padá největší zodpovědnost“ za vraždy 8000 bosenských muslimů v Srebrenici, která byla OSN vyhlášena za enklávu na jihu Bosny.


Podle hlavní žalobkyně OSN Carly del Pontiové je „skandální“, že hlavní iniciátoři těchto ukrutností – považovaných za nejhorší od druhé světové války – stále nejsou v rukách spravedlnosti. „V tomto procesu by měl být souzený hlavně generál Ratko Mladič,“ prohlásila del Ponteová a dodala, že je „neospravedlnitelné“, že Srbsko stále nezatklo generála na útěku, ani dalšího bosenskosrbského generála Zdravka Tolimira. „Srbská vláda je schopná zatknout tyto podezřelé, doposud to však odmítla udělat,“ řekla švýcarská žalobkyně.


Bývalý bosensko srbský vůdce Radovan Karadžič je také stále na svobodě a úřady Bosny a Hercegoviny jsou pravidelně vyzývány, aby vyvinuly více úsilí k jeho dopadení. Na rozdíl od Mladiče, který se údajně skrývá v Srbsku, však místo Karadžičova úkrytu není známé.


Obě země bývalé Jugoslávie usilují o posílení vztahů s EU a jednou z klíčových podmínek pro dosažení tohoto cíle je plná spolupráce s trestním tribunálem v Haagu. Ministři zahraničních věcí EU se v květnu rozhodli zmrazit jednání o tzv. Stabilizační a asociační smlouvě (SAD) s Bělehradem právě kvůli jeho neschopnosti vydat Mladiče.


Ostrá kritika hlavní žalobkyně OSN naznačuje, že Srbsko nemá velké šance, aby se situace ohledně smlouvy po dalším setkání ministrů EU změnila.

Autor: mab-iHNed,Euractiv

Sdílet tento příspěvek