Slovensko posílí misi OSN svými vojenskými chirurgy

24.08.2006
Se svým případným příslibem naopak zatím vyčkává Česko. Česká vláda očekává nejprve vyjasnění mandátu mise na pátečním jednání ministrů zahraničí v Bruselu.

Slovensko zřejmě vyšle do Libanonu vojenské chirurgy a materiální pomoc. Zopakoval to ministr zahraniční Ján Kubiš. Vojenské jednotky chtějí do mírové mise UNIFIL v Libanonu poslat i další země Evropské unie, ale přesný počet vojáků zatím není znám. Jen Polsko a Francie přislíbily další stovky vojáků. Česká vláda se zatím na případné vojenské účasti nedohodla.


Příspěvek evropských zemí misi OSN by měl být znám v pátek, kdy se v Bruselu sejdou evropští ministři zahraničí a generální tajemník OSN Kofi Annan. V čele modrých přileb měla původně stanout Francie, ale zatím se zdá, že její roli převezme spíše Itálie, která slíbila vyslání až tří tisíc vojáků. Francie naopak politiky nejdříve zklamala a oznámila vyslání 200 mužů, přičemž 200 francouzských vojáků již v misi UNIFIL slouží. Dnes Francouzi opět přislíbili rozšíření svého kontingentu o další „stovky“ vojáků. Celkem by v UNIFILu mělo sloužit 15.000 mužů.


Finský ministr zahraničí Erkki Tuomioja, jehož země nyní EU předsedá, dnes při návštěvě Německa řekl, že očekává, že první vojenské jednotky do Libanonu dorazí během týdne. Další vojáci by poté do válkou těžce zasažené země měli dorazit „během několika týdnů“.


Podle Kubiše je dostatek zemí, které přislíbily vyslání vojenských jednotek. „Byli bychom rádi, kdyby tyto státy konaly rychle,“ dodal. Se svým případným příslibem naopak zatím vyčkává Česko. Česká vláda očekává nejprve vyjasnění mandátu mise na pátečním jednání ministrů zahraničí v Bruselu.


Překážku ale tvoří především nedostatek financí ve státní kase. „Vláda by k návrhu musela připojit i přesný návrh financování takové mise z jiných zdrojů,“ tvrdí mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Ministr zahraničí Cyril Svoboda soudí, že mise v Libanonu nesmí ohrozit české závazky v Afghánistánu, Iráku, Kosovu a Bosně a Hercegovině.

Autor: mab-iHNed,čtk

Sdílet tento příspěvek