Chirac: Mírová mise nemusí mít 15 tisíc mužů

25.08.2006
Ministři členských zemí dohadují detaily vyslání mírové mise do Libanonu. Francouzský prezident označil počet, s nímž počítá OSN za přehnaný.

Francouzský prezident Jacques Chirac prohlásil, že posílené mírové sbory v Libanonu nepotřebují mít 15.000 příslušníků. Tento počet, s nímž počítá rezoluce RB OSN, označil za „přehnaný“, uvedla agentura AP. Na tiskové konferenci s německou kancléřkou Angelou Merkelovou také oba státníci vyzvali Izrael, aby zrušil blokádu Libanonu.


Chirac blokádu označil za „nespravedlivou“ a připomněl, že má vážné důsledky pro libanonskou ekonomiku i běžný život. Současně kritizoval chování představitelů Sýrie, jednoho z hlavních spojenců libanonského hnutí Hizballáh, proti němuž židovský stát vedl vojenskou operaci v Libanonu. Řekl o nich, že jejich „chování automaticky nevzbuzuje důvěru“. Svůj názor na velikost mise zdůvodnil tím, že v Libanonu jde o relativně malé území.


Generální tajemník OSN Kofi Annan, který se v Bruselu účastní mimořádného jednání ministrů zahraničí EU o příspěvcích jednotlivých zemí do mezinárodního kontingentu, vyjádřil naději, že se podaří získat z Evropy i jiných částí světa na 15.000 vojáků. „Věřím, že z Bruselu odjedu s velkým počtem vojáků, a věřím, že Belgie v tom bude hrát rovněž svou roli,“ uvedl. Jeho slova potvrdil i belgický premiér. Podle něj Belgie do mírové mise přispěje „velmi významně“.


Při pravidelném setkání s Merkelovou Chirac hovořil i o íránském jaderném programu. Na tiskové konferenci íránskou odpověď na nabídku světových velmocí zaměřenou na zastavení jeho sporného jaderného programu označil za „trochu víceznačnou“. Nejasnosti podle něj panují zejména v klíčové otázce, zda je Teherán připraven pozastavit některé citlivé aktivity v rámci programu, hlavně obohacování uranu.


Jednání ministrů zahraničí za účasti Kofiho Annana začnou v 15:00, ale již nyní je jisté, že země EU budou bezpochyby největším přispěvatelem do UNIFIL. Itálie zatím nabídla nejvíc. Do země těžce zasaženou válkou s Izraelem je schopna vyslat až 3000 vojáků. Francie po počátečním otálení uvedla, že svůj vojenský kontingent v UNIFIL rozšíří na 2000 mužů.


Postoj České republiky zatím není příliš jasný. Česká vláda podle dostupných informací naráží především na nedostatek financí a zdráhá se určitou podporu přislíbit. Deník Právo dnes navíc uvedl, že několik libanonských organizací požaduje, aby vláda v Libanonu odmítla případnou účast Česka v mírové misi. Důvodem je, že se Češi a asi dalších deset států postavilo na stranu Izraele při jednání Rady OSN pro lidská práva.

Autor: jos-iHNed, čtk

Sdílet tento příspěvek