Maďarští socialisté ostře odsoudili slovenskou koalici

25.08.2006
Maďarští levicový poslanci se nemohou smířit s účastí nacionalistické SNS ve vládě premiéra Roberta Fica. Považují to za něco, co je v rozporu s hodnotami levicové politiky i celé Evropy.

Předseda Maďarské socialistické strany (MSZP) István Hiller ostře kritizoval účast nacionalistické Slovenské národní strany v nové slovenské vládní koalici vedené Směrem-sociální demokracií.


„Já i celá moje strana se domníváme, že taková koalice je v rozporu se základními hodnotami sociální demokracie a Evropy,“ řekl Hiller během setkání šéfů středoevropských sociálnědemokratických stran, které proběhlo ve Vídni.


Šéf maďarských socialistů dále uvedl, že již před měsícem poslal dopis předsedovi Směru-sociální demokracie Robertu Ficovi, ve kterém vyjádřil politování nad zformováním kabinetu v jeho současném složení. Jeho názor na tuto záležitost prý potvrdili i ostatní předsedové sociálnědemokratických stran ze střední Evropy.


Napětí do slovensko-maďarských vztahů vnesly počátkem tohoto měsíce protimaďarské projevy na Slovensku. Maďarskou stranu pobouřil videoklip na internetu, ve kterém extremisté pálili maďarskou vlajku. Slovenské ministerstvo zahraničí videoklip odsoudilo, případem se zabývá prokuratura.


MSZP vyhrála letos v dubnu maďarské parlamentní volby. O místa ve vládě se dělí se Svazem svobodných demokratů. Hiller v ní zastává post ministra kultury a vzdělávání.

Autor: jos-iHNed, čtk

Sdílet tento příspěvek