Paříž slíbila dva tisíce vojáků pro Libanon

25.08.2006
Přesný počet vojáků, které do Libanonu vyšlou jednotlivé členské státy Evropské unie, bude znám zřejmě nejdříve dnes, kdy se v Bruselu sejdou ministři zahraničí EU.

Francie splnila požadavek diplomatů a navýšila počet vojáků, kterými hodlá přispět do mezinárodních sil OSN, s mandátem střežit příměří mezi Izraelem a hnutím Hizballáh.
Prezident Jacques Chirac včera v televizním vystoupení oznámil, že Paříž rozmístí v regionu celkem dva tisíce vojáků, tedy že jich tam vyšle dalších 1600.
Jasné je už i to, že misi povede Řím. Italskou nabídku velet modrým přilbám, které mají mít 15 tisíc členů a pravomoc použít i ozbrojenou sílu proti narušování příměří, včera přijaly i Spojené státy.
Na politicích v Římě nyní spočívá hlavní starost, jak sehnat pro jednotku dostatek schopných vojáků.
Očekávám, že ať už váhavě nebo ne, s úsměvem nebo ne, bude příspěvek Evropy hojný, prohlásil italský premiér Romano Prodi. Dodal, že mu v tomto úsilí pomůže i americký prezident George Bush, s nímž včera telefonicky hovořil.
Zklamáním byl dosud právě přístup Francie. Očekávání, že se ujme velení a poskytne největší množství vojáků, se nenaplnila. Paříž původně slíbila pouze dvě stovky mužů ke stejnému počtu těch, kteří již v oblasti slouží.
O navýšení počtu vojáků v mírové misi OSN (UNIFIL) však včera večer ještě jednali prezident Chirac, premiér Dominique de Villepin a několik ministrů.
Přesný počet vojáků, které do Libanonu vyšlou jednotlivé členské státy Evropské unie, bude znám zřejmě nejdříve dnes, kdy se v Bruselu sejdou ministři zahraničí EU.
Mandát jednotek stanovuje rezoluce Rady bezpečnosti číslo 1701, přijatá 11. srpna. Jednotlivé země ale žádají, aby byly podmínky mise ještě upřesněny. Její účastníci chtějí vyjasnit, zda budou jednotky jen v roli pozorovatelů, nebo zda ponesou odpovědnost i za odzbrojení Hizballáhu.
Dnešnímu bruselskému jednání ministrů zahraničí EU bude přítomen i generální tajemník OSN Kofi Annan, který pak odcestuje na Blízký východ. Má navštívit také Sýrii a Írán, tedy hlavní opory Hizballáhu.
Boje mezi Izraelem a šíitským hnutím trvaly 34 dní a vyžádaly si přes tisíc mrtvých. Utichly před více než týdnem uzavřením příměří na základě rezoluce OSN.

Autor: (luc), Reuters

Sdílet tento příspěvek