Válka v Libanonu má vliv na švédské volby

25.08.2006
Dárcovská konference o obnově Libanonu ve Stockholmu má nejen ukázat Švédsko na mezinárodní scéně jako příkladného dárce humanitární pomoci, ale zároveň posílit pozitivní obraz vlády premiéra Perssona.

/Od našeho spolupracovníka/
Ukázat Švédsko na mezinárodní scéně jako příkladného dárce humanitární a rozvojové pomoci a jako šampióna v ochraně lidských práv je nevyřčeným účelem dárcovské konference o obnově Libanonu, která se za týden bude konat ve Stockholmu.
Zároveň má konference dva týdny před parlamentními volbami posílit pozitivní obraz sociálně demokratické vlády premiéra Görana Perssona, která v souboji s opozicí ztrácí body.
Hlavním architektem konference je ministr zahraničních věcí Jan Eliasson, který je nyní zároveň předsedou Valného shromáždění OSN. Na konferenci se čekají zástupci šedesáti států.
Švédská vláda věnovala na rekonstrukci Libanonu v přepočtu asi 180 miliónů Kč. Švédští politici se zároveň budou pokoušet zakrýt rozpaky nad fiaskem sbírky na Libanon, kterou švédská veřejnost úplně ignorovala. Ve srovnání s cunami či zemětřesením v Pákistánu, kdy se vybraly desítky miliónů, sbírka na Libanon se zastavila na 640 000 korunách.

Pauza v kampani

Skeptická veřejnost

Autor: Zdeněk Červenka

Sdílet tento příspěvek