Británie: EU musí zvýšit bezpečnost v letecké dopravě

28.08.2006
Výbor EU pro leteckou bezpečnost přehodnotí provizorní opatření zavedené v Británii a v některých dalších členských zemích Evropské unie a projedná sladěnější přístup.

Britští bezpečnostní poradci tvrdí, že návrat na úroveň letecké bezpečnosti před 10. srpnem je nemožná a upřednostňují „harmonizovaný přístup“ v té podobě, v jaké ho navrhuje Evropská komise.


Británie tlačí na EU, aby zvýšila bezpečnostní standardy v letecké dopravě poté, co bezpečnostní služby opětovně upozorňovaly na riziko spojené s tekutými výbušninami na palubách letadel. Evropští experti na bezpečnost v dopravě se 31. srpna sejdou v Bruselu, aby prodiskutovali návrhy Británie související s příručními zavazadly, rozsáhlejšími kontrolami cestujících a společným evropským investičním programem na modernizaci technologií na odhalování výbušnin.


Bezpečnostní experti z britského ministerstva dopravy 24. srpna řekli, že odhalený útok na londýnském letišti Heathrow ukázal na mezery v kontrolních mechanizmech. Ty nebyly schopné rozlišit obyčejné tekutiny od těch, které se dají použít jako výbušnina.


Mluvčí komisaře EU pro dopravu Jacquesa Barrota řekl, že výbor EU pro leteckou bezpečnost přehodnotí provizorní opatření zavedené v Británii a v některých dalších členských zemích Evropské unie a projedná sladěnější přístup.

Autor: mab-iHNed,Euractiv

Sdílet tento příspěvek