Chirac: NATO je Blízkým východem brána jako „ozbrojená paže Západu“

28.08.2006
Francouzský prezident varoval před rozšiřováním misí aliance, zvláště těch nevojenských. Podstatou NATO je totiž vojenská organizace, řekl.

Francouzský prezident Jacques Chirac varoval před rozšiřováním a pozměňováním charakteru misí Severoatlantické aliance, což by ji mohlo připravit o její podstatu. Potvrdil, že rozšiřování Evropské unie musí být řízený proces, který budou její národy akceptovat. Vyzval také k urychlené schůzce Spojených států, Ruska, Evropské unie a OSN, aby se oživil diplomatický proces mezi Izraelci a Palestinci. Chirac to řekl na pravidelné výroční konferenci francouzských velvyslanců v Paříži.


Prezident zdůraznil, že je třeba zachovat legitimitu NATO jako vojenské organizace, která garantuje kolektivní bezpečnost Evropanů a Severoameričanů.


„Budeme-li se snažit zapojit alianci do nevojenských misí a do různých partnerství, do technologických dobrodružství a do nedostatečně připraveného rozšiřování, zbaví ji to nutně jejího poslání,“ podtrhl. Francie se postavila proti rozmístění jednotek NATO v Iráku a naposledy v Libanonu. Chirac tehdy prohlásil, že NATO je v těchto zemích považováno, ať chce, nebo nechce, jako ozbrojená paže Západu.


Pokud jde o Evropskou unii, zopakoval francouzský požadavek, aby se před každým případným novým rozšířením posuzovala absorpční kapacita unie. Má to být řízený proces na základě dohody, který budou národy EU akceptovat. Francie po odmítnutí evropské ústavy stále častěji vyjadřuje výhrady k dalšímu rozšiřování.


Chirac dále vyzval k urychlené schůzce takzvaného kvarteta, tedy Spojených států, Ruska, Evropské unie a OSN, která by vedla k oživení diplomatického procesu mezi Izraelci a Palestinci.


„Rezignovat na současný stav by znamenalo riskovat další eskalaci násilí, které se vymkne kontrole,“ prohlásil. „Za těchto podmínek je nezbytné obnovit diplomatické úsilí. Vyzývám proto k urychlené schůzce kvarteta“, tedy Spojených států, Ruska, Evropské unie a OSN, uvedl.


Francouzský prezident rovněž apeloval na Írán a Sýrii, aby se samy neizolovaly, ale spolupracovaly s mezinárodním společenstvím na nastolení míru na Blízkém východě. Teherán žádal, aby vytvořil podmínky pro důvěru v otázce íránského jaderného programu. Prohlásil, že Írán nenalezne bezpečnost ve vývoji nelegálních programů, ale získá ji plným začleněním do mezinárodního společenství. Dodal, že je stále ještě místo pro dialog.


„Írán je velká země. Uznání jeho role však s sebou přináší také povinnost: rozptýlit obavy a pracovat v zájmu regionální stability, jak to přísluší velké a zodpovědné zemi,“ uvedl Chirac.


Šéf francouzského státu vybídl rovněž k uspořádání mezinárodní konference o Libanonu, která by se zabývala pomocí Libanonu, těžce zkoušenému měsíčním konfliktem mezi libanonským Hizballáhem a Izraelem. Chirac již minulý týden prohlásil, že Francie na přípravě takové konference pracuje. Připomněl, že Francie se již zhostila své zodpovědnosti, když se rozhodla vyslat do Prozatímních sil OSN v Libanonu (UNIFIL) 2000 mužů. Francie bude stát v čele UNIFIL až do února 2007.


Chirac také připomněl, že francouzští experti jsou již na místě, aby opravili hlavní infrastrukturu a ekologické škody a zajistili humanitární pomoc.


Chirac dále varoval, že bez globálního a trvalého urovnání záležitostí mezi všemi zeměmi regionu zavládne v Libanonu znovu násilí. Nanovo vyzval ke zrušení izraelské blokády Libanonu, která brání návratu k normálnímu životu.
Prohlásil, že rezoluce 1701 Rady bezpečnosti OSN nabízí rámec trvalého řešení založeného na bezpečnosti Izraele a svrchovanosti Libanonu na celém jeho území. Rezoluce nastolila 14. srpna příměří mezi Izraelem a Hizballáhem po měsíci války.


„Buď budou obnoveny boje, což vytvoří nepřekročitelnou propast mezi oběma sousedy, nebo bude učiněna politická volba pro globální a trvalé urovnání,“ podotkl Chirac.

Autor: mab-iHNed,čtk

Sdílet tento příspěvek