Slovenská nenávist proti Maďarům roste, Budapešť se bouří

28.08.2006
Bratislava čelí ostré kritice ze strany svého jižního souseda. Incidentů mířených proti maďarské menšině na Slovensku přibývá.

Slovensko čelí ostré kritice ze strany svého jižního souseda Maďarska poté, co Bratislava představuje více a více protimaďarské cítění.


Kritiku spustil páteční útok na třiadvacetiletou ženu, která byla oloupena, zbita a na tričko jí pachatelé napsali nápis: „Maďare, vrať se zpátky za Dunaj.“


Další den zatkla slovenská policie tři muže nesoucí na fotbalové utkání 11 metrů dlouhý transparent říkající „Smrt Maďarům“.


Maďarský ministr zahraničních věcí vyzval slovenského ministra v Budapešti, aby mu vysvětlil incidenty odehrávající se v jeho zemi na dnešní společné schůzce.


Maďarský premiér Ferenc Gyurcsany odsoudil to, co nazval „zvěrstvem a narůstající nenávistí proti cizincům“ a vyzval svůj slovenský protějšek Roberta Fica, aby učinil totéž.


„Politika mlčení musí okamžitě přestat,“ prohlásil maďarský předseda vlády a dodal, že na Slovensku je přímá linie mezi nacionalisty v koalici a vystupujícími extremisty.


Slovenský premiér Robert Fico odsoudil „extremistické činy“ a zdůraznil, že obě vlády, stejně jako policie budou okamžitě jednat, jak bude nezbytné.

Autor: mab-iHNed,EUobserver.com

Sdílet tento příspěvek