Maďarsko zaslalo nótu slovenské vládě

29.08.2006
Maďarsko včera vyzvalo předsedu slovenské vlády Roberta Fica, aby rozhodně a jednoznačně odsoudil všechny projevy a činy, které by mohly poškodit či ohrozit maďarskou menšinu na Slovensku.

Maďarsko zaslalo nótu slovenské vládě


Kvůli protimaďarským incidentům na Slovensku byl původně pozván na maďarské ministerstvo zahraničí chargé d’affaires slovenského velvyslanectví v Budapešti Peter Hatiar. Na ministerstvo se ale dostavil osobně i slovenský velvyslanec v Budapešti Juraj Migaš, který na žádost šéfa slovenské diplomacie Jána Kubiše kvůli převzetí slovní protestní nóty přerušil svou dovolenou, informovala agentura MTI. Maďarská strana se v poslední době setkává na Slovensku „s takovými negativními jevy, které nelze nedat do souvislosti s tím, že součástí vládní koalice se staly i síly propagující xenofobní a protimenšinové názory“, konstatoval na schůzce státní tajemník maďarského ministerstva zahraničních věcí Szöke.


„Slovenský velvyslanec přislíbil, že stanou-li se na Slovensku jakékoli incidenty, úřady budou postupovat velmi tvrdě a vše důkladně vyšetří,“ řekl maďarský státní tajemník. Migaš zároveň požádal maďarskou stranu, aby Bratislava dostala informace o tom, jak probíhá vyšetřování protislovenských incidentů v Maďarsku.
Slovenská policie včera oznámila, že zatím nezná identitu pachatelů, kteří v pátek v Nitře přepadli, okradli a zranili již zmíněnou vysokoškolačku. Ve městě pokračuje intenzívní pátrání a byla nasazena i speciální policejní jednotka.

Autor: (čtk)

Sdílet tento příspěvek