Brusel přesvědčuje Evropu, aby uvalila cla na asijské boty

31.08.2006
Evropská komise se na poslední chvíli snaží zabránit dovozu levných kožených bot z Asie. Včera schválila plán na uvalení dovozních cel na boty z Číny a Vietnamu a předložila ho členským zemím EU.

Brusel přesvědčuje Evropu, aby uvalila cla na asijské boty

Proti antidumpingovým opatřením vystupují zejména zastánci volného trhu jako Švédsko, Dánsko a Británie. Podle nich cla a tarify zvýší cenu bot pro spotřebitele a poškodí evropsko-čínské vztahy.
Naopak jihoevropské státy jako Itálie, Španělsko a Portugalsko, v nichž sídlí řada výrobců obuvi, volají po co nejtvrdších opatřeních. Tvrdí, že asijské podniky těží ze skrytých subvencí čínské a vietnamské vlády, a mohou tak vyvážet boty do Evropy za nižší než výrobní ceny. To vyplývá i z analýz Evropské komise.
Eurokomisař Mandelson se včera ovšem odmítl vměšovat do jednání mezi členskými zeměmi. Úkolem komise není hledat politickou rovnováhu, ale předkládat fakta. Státy unie musí projednat své postoje mezi sebou, sdělil ústy svého mluvčího Petera Powera.
Komise tvrdí, že za poslední roky dovoz kožené obuvi z obou zemí několikrát stoupl. Týká se to i Česka. Téměř 60 miliónů z 73,5 miliónu párů bot, které se loni do Česka dovezly, pocházelo z Číny. Průměrná cena jednoho páru byla 112 korun. Kvůli levnému dovozu výrazně klesá tuzemská výroba obuvi. V roce 2000 se v ČR vyrobilo 13 miliónů párů bot, ale nyní to je jen kolem 5,5 miliónu párů.

Autor: Radek Honzák

Sdílet tento příspěvek