Kaczyński nabídl Bruselu smír

31.08.2006
Jen slova jako „přátelské setkání“ či „potěšení“ zněla z úst polského premiéra Jaroslawa Kaczyńského a šéfa Evropské komise José Manuela Barrosa po jejich včerejší, s napětím očekávané schůzce v Bruselu.

Kaczyński nabídl Bruselu smír

Polský premiér jel do Bruselu měsíc po svém jmenování do funkce. Jde o jeho první zahraniční cestu, což se považuje za významný signál vstřícnosti nové polské vlády, považované spíše za euroskeptickou. Návštěva se tedy – vzhledem k napětí, které nyní mezi Varšavou a Bruselem panuje kvůli konzervativně národní orientaci polského kabinetu a ekonomickému nacionalismu Poláků – těšila velké pozornosti.

Kaczyńskému se podle všeho podařilo Barrosa a další předáky unie přesvědčit, že euroskepticismus vytýkaný jeho vládě i bratru Lechovi, polskému prezidentovi, není překážkou tomu, aby Polsko hrálo v EU důležitou roli.

EU a Polsko se potřebují

Barroso mu kompliment opětoval: „Polsko má obrovský význam pro realizaci evropského projektu a zároveň je unie důležitá pro úspěch a budoucnost Polska.“

Schůzka, původně plánovaná na patnáct minut, se protáhla na trojnásobek. „Debata probíhala v tak milé a přátelské atmosféře, že bylo těžké ji přerušit,“ citoval server Wirtualna Polska mluvčího polského premiéra Jana Dziedziczaka.
V Bruselu panovaly například pochybnosti o postoji bratrů Kaczyńských, prezidenta a premiéra, k projektu evropské ústavy. „Záležitost s euroústavou se vyřešila bez naší účasti,“ řekl včera polský premiér s poukazem na neúspěch referend ve Francii a Nizozemsku.

Konzervativní bratři Kaczyńští jsou také obviňováni, že v zemi šíří atmosféru nenávisti, například vůči sexuálním menšinám. Ještě před schůzkou s předsedou Evropského parlamentu Josepem Borellem, kde se toto téma probíralo, Kaczyński vzkázal novinářům i evropským byrokratům: „Nevěřte mýtu o antisemitském, homofobním a xenofobním Polsku.“

Kaczyński se včera v Bruselu setkal také s Javierem Solanou, vysokým představitelem EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku, a s belgickým premiérem Guyem de Verhofstadtem.

Chceme i energetickou unii

Až před návštěvou Bruselu dal premiér Kaczyński první rozhovor pro zahraniční média, který otiskl belgický list Le Soir.
„Jsme svázání projektem evropské solidarity a chtěli bychom ho rozšířit na další oblasti, například na energetickou politiku,“ řekl Kaczyński.

Od vítězství v loňských parlamentních volbách polští konzervativci vyvolali s Bruselem řadu sporů, od ochrany státních podniků po práva homosexuálů. Nejnovější spor se týká restrukturalizace polských loděnic, druhých největších v Evropě po německých. Evropská komise vyzvala Varšavu, aby do konce srpna poslala podrobný plán dalšího postupu, jinak bude považovat státní pomoc loděnicím za ilegální a nedá Polsku část peněz z unijních fondů. „Zítra ten projekt pošleme,“ řekl podle agentury Reuters v Bruselu Kazcyński.

V těchto dnech si gdaňské loděnice připomínají 26. výročí založení hnutí Solidarita. Pro Poláky mají důležitý symbolický význam.

Autor: Martin Ehl

Sdílet tento příspěvek