Německo vyzvalo EU k vedení „Ostpolitiky“

31.08.2006
Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier prohlásil, že by unie měla v rámci rozšiřování předkládat svým východním sousedům přitažlivé a důvěryhodné návrhy.

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier vyzval z Berlína Evropskou unii, aby nastoupila v souvislosti s uvažovaným dalším rozšiřováním na východ kontinentu ke svým nynějším sousedům novou „Ostpolitiku“, tedy „východní politiku“.


„Je nutné, aby Evropská unie předkládala svým sousedům přitažlivé a důvěryhodné návrhy. Potřebujeme prostě jistý druh ´Ostpolitiky´ EU,“ prohlásil sociálnědemokratický ministr se zřejmou narážkou na politickou linii, kterou v 70. letech minulého století razil vůči zemím tehdejšího sovětského bloku německý kancléř Willy Brandt, rovněž představitel sociální demokracie.


Berlínská konference, na níž Steinmeier nastínil svou tezi, byla zaměřena na otázky spojené se zahraniční politikou unie. Ministr také vyjádřil přesvědčení, že Bulharsko a Rumunsko, které se mají v blízké budoucnosti do EU začlenit, „nebudou zcela jistě posledními státy, které unie přijme“. Pro země, které je budou následovat, by měla být cesta k integraci „sice delší, ale zato snadnější“, řekl Steinmeier. Dal přitom najevo, že je nakloněn začlenění dalších balkánských zemí do unie, přičemž kritéria spojená s integrací těchto států musejí být naplněna naprosto důsledně.


Steinmeier také oznámil, že Finsko jako nynější předsednická země unie má do konce letošního roku předložit zprávu o nové orientaci evropské politiky vůči sousedním zemím. Dal najevo přesvědčení, že Německo, které převezme předsednický úřad od ledna příštího roku, tuto novou politickou linii bude moci dále rozvinout.


Současně potvrdil, že Berlín se zasadí o překonání vleklé krize, která provází snahy o přijetí evropské ústavy.

Autor: mab-iHNed,čtk

Sdílet tento příspěvek