Royalová má nového soupeře – bývalého premiéra Jospina

01.09.2006
Favoritce francouzských prezidentských voleb v současné době přibyl další silný kandidát na kandidaturu z její vlastní strany. Do bojů o prezidentský post totiž hodlá zasáhnout také bývalý premiér Lionel Jospin.

Favoritce francouzských prezidentských voleb (jaro 2007) Segolene Royalová v současné době přibyl další silný kandidát na kandidaturu z její vlastní strany. Do bojů o prezidentský post totiž hodlá zasáhnout také bývalý premiér Lionel Jospin.

Předsedkyně regionu Poitou-Charentes Royalová se může opřít o svou popularitu mezi Francouzi. Podle výzkumů veřejného mínění by pouze kandidátka za Socialistickou stranu dokázala ve druhém kole porazit pravicového favorita, ministra vnitra a předsedu vládní strany UMP, Nicolase Sarkozyho.

Socialistická strana však ve svém politickém směřování není jednotná. Zde začínají kandidátce na prezidentský post komplikace. Zatímco ona reprezentuje dynamické a liberální křídlo strany, které si staví za vzor britskou Labour Party Tonyho Blaira, většinový proud strany má blíže k tradiční levici. A právě v tomto proudu se pohybují všichni ostatní kandidáti na kandidaturu (Laurent Fabius – bývalý premiér a vůdce kampaně za ne evropské ústavě, Jack Lang – bývalý ministr kultury, Dominique Strauss-Kahn – bývalý ministr financí a François Hollande – první tajemník strany.

V současné době však k tomuto výčtu jmen přibyl navíc bývalý premiér Lionel Jospin, který by měl programově nejvíce vyhovovat většinovému proudu v Socialistické straně a k tomu se těší i značné popularitě. Jospin v roce 2002 prohlásil, že odchází z politiky, o čtyři roky později však již vyslal určitý signál, že by mohl své rozhodnutí změnit, pokud by si ho Socialistická strana vyžádala.

O kandidátovi Socialistické strany se definitivně rozhodne v listopadu 2006.

Autor: mab-iHNed,Euractiv

Sdílet tento příspěvek