EU chce dokupovat k již tak drahému sídlu EP další budovy

07.09.2006
I když petici za zrušení současného štrasburského sídla parlamentu podpořilo více než milion Evropanů, instituce chce udělat další nákup za 143 milionů eur.

V Evropské unii se opět rozhořel spor o sídlo Evropského parlamentu (EP) ve Štrasburku. Za zrušení sídla evropských zákonodárců, jehož provoz stojí EU enormní finanční částky, se sice již v internetové petici vyslovil více než jeden milion Evropanů, ale jejich hlas zatím zřejmě nemá příliš velkou váhu. Podle internetového serveru EUobserver.com totiž správa parlamentu ve středu dala zelenou plánům na koupi dalších tří budov EP za zhruba 143 milionů eur (přes čtyři miliardy korun).


V roce 2003 přitom parlament koupil hlavní budovu. Daňové poplatníky stála 450 milionů eur (asi 12 miliard korun) a již tehdy se ozývala řada hlasů proti nákladné koupi. Rozhořela se rovněž debata o smyslu sídla ve Štrasburku, která pokračuje v podstatě dodnes.


Zastánci koupě parlamentních budov ve Štrasburku ale tvrdí, že transakce by byla výhodnější než neustálé placení vysokých nájmů. Hlavní problém by ale podle kritiků nevyřešila. EU totiž ročně platí za neustálé stěhování europoslanců mezi Štrasburkem a Bruselem asi 200 milionů eur a s největší pravděpodobností by je platila i nadále.


Zprávy o případné koupi budov působí na některé poslance jako „červený hadr na býka“ a nebylo tomu jinak ani teď. „Stálo by to evropské plátce daní obrovskou sumu peněz. Jakkoli může být kalkulace správná, vypadá to celé opravdu nesmyslně,“ uvedl britský konzervativní poslanec Timothy Kirkhope. S jeho slovy souhlasil i europoslanec Jens Peter Bonde, podle něhož by „Evropský parlament neměl za tyto budovy zaplatit už ani haléř“.


Otázkou zůstává, jestli je možné stávající stav nějak napravit. Sídlo EP ve Štrasburku je totiž zakotveno ve smlouvě o EU z roku 1992. Aby bylo možné smlouvu revidovat, je třeba získat souhlas všech členských států. Francie by se ale evropských zákonodárců na svém území jen nerada zbavila, protože do štrasburské pokladničky plynou díky EP nemalé prostředky.

Autor: mab-iHNed,čtk

Sdílet tento příspěvek