Brusel varoval Fica

08.09.2006
Nový slovenský premiér Robert Fico si v Bruselu musel vyslechnout kritiku kvůli útokům proti maďarské menšině v jeho zemi.

Napětí mezi Slovenskem a Maďarskem se přeneslo na evropskou půdu. Nový slovenský premiér Robert Fico si včera v Bruselu musel vyslechnout kritiku kvůli útokům proti maďarské menšině v jeho zemi. Předseda Evropské komise José Barroso ho varoval, že situaci na Slovensku bedlivě sleduje.
„Vyslovil jsem jisté obavy ohledně postavení menšin na Slovensku, zvláště Maďarů a Romů, a mluvil jsem o nutnosti respektovat základní lidská práva jako všude jinde v Evropě,“ řekl Barroso po setkání s Ficem.

Hloupý nacionalismus

Barroso ale také uznal, že k případům nacionalistické nesnášenlivosti dochází i v jiných zemích unie a uvedl, že situaci musí vyřešit obě země společně. Přesto Barroso zvlášť odsoudil prohlášení, která na Slovensku v posledních měsících zněla i z nejvyšších míst.
„Hloupý nacionalismus je proti našim základním principům,“ řekl Barroso. Narážel tak na protimaďarské výroky činitelů krajně pravicové Slovenské národní strany (SNS), která je jedním z vládních partnerů Ficova Směru.
Účast SNS ve vládě dělá Evropské unii největší starosti. Kvůli ní hrozí Ficovým sociálním demokratům pozastavení členství ve Straně evropských socialistů a vyřazení jeho europoslanců z druhé největší frakce v Evropském parlamentu.
Právě po výrocích předáků SNS zaútočili v posledních týdnech extremisté na Slovensku několikrát na příslušníky maďarské menšiny.

Fico zůstává klidný

Fico se však kritikou nenechal zviklat. Včera důrazně odmítl, že by za útoky mohlo složení jeho vládní koalice.
„Mezi účastí SNS ve vládě a výskytem těchto případů není žádné pojítko. Slovenská vláda útoky důrazně odsuzuje a zasadí se o potrestání jejich pachatelů,“ řekl sebejistě.
Slovenský premiér zároveň obvinil opozici, že se snaží incidenty zneužít k diskreditaci jeho vlády. Své oponenty vyzval, aby byli objektivní a uznali, že k podobným případům dochází i jinde, včetně Maďarska.
Maďarská ministryně zahraničí Kinga Gönczová včera například obvinila právě SNS z rozdmýchání národnostní nesnášenlivosti a podněcování k útokům na Maďary.

„Co říkají, je protimaďarské, protiněmecké, homofobní a protiromské,“ řekla Gönczová, která vyzvala Fica, aby nacionalistická prohlášení svých koaličních partnerů jasně odmítl.
Návštěvou Bruselu chtěl Fico ukončit svou mezinárodní izolaci, do které se dostal právě kvůli koalici se SNS. Během více než dvou měsíců, které ve funkci strávil, ho z evropských představitelů pozval na oficiální návštěvu jen dosavadní český premiér Jiří Paroubek.

Včera se v Bruselu nejdřív sešel s belgickým premiérem Guyem Verhofstadtem a poté i s generálním tajemníkem NATO Jaapem de Hoof Schefferem. Na schůzce s ním zopakoval, že Slovensko stáhne svou ženijní jednotku z Iráku, ale bude se dál podílet na misi v Afghánistánu. Na schůzce s Barrosem pak potvrdil, že Bratislava bude usilovat o zavedení eura od ledna 2009.

Autor: Radek Honzák

Sdílet tento příspěvek