Írán se snaží narušit naši jednotu, tvrdí evropská trojka

08.09.2006
Teherán to podle nich zkouší zdržováním odpovědi na podmínky stálých členů Rady bezpečnosti OSN a Německa pro další vyjednávání.

Velká Británie, Francie a Německo ve čtvrtek varovaly další země před snahou Íránu narušit jednotu mezinárodního společenství v otázce íránského jaderného programu. Teherán to podle nich zkouší zdržováním odpovědi na podmínky stálých členů Rady bezpečnosti OSN a Německa pro další vyjednávání. Právě zástupci těchto mocností dnes v Berlíně jednají o společné strategii vůči Íránu, který odmítl do konce srpna přerušit obohacování uranu, jak jej k tomu vyzvala rezoluce OSN.

„Íránským cílem je očividně rozdělit mezinárodní společenství,“ uvádí se podle agentury AP v důvěrném dokumentu vypracovaném před klíčovou berlínskou schůzkou, na níž mohou již být projednávány možné sankce proti Íránu.
Západ nabídl Íránu energetickou spolupráci, ovšem pod podmínkou, že Teherán nejprve přeruší své sporné jaderné aktivity.

Francouzský premiér Dominique de Villepin stále upřednostňuje dialog, ale Írán by se podle něj měl zachovat „plně odpovědně“, neboť jeho jaderný program vyvolává oprávněné obavy. Zároveň prohlásil, že neexistuje jiné řešení situace než „politické“.

Ve středu se měla ve Vídni uskutečnit schůzka vysokého představitele EU pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku Javiera Solany a hlavního íránského vyjednávače Alího Larídžáního, ale nakonec byla odložena. Jejich případné jednání je označováno jako možná poslední pokus o překonání rozporů kolem íránského jaderného programu.

Solana oznámil, že se s Larídžáním setká v sobotu, místo schůzky ale odmítl upřesnit. Podle jeho vyjádření by schůzka měla trvat 2 dny. Sobotní termín schůzky zmínil i Larídžání, který je v současnosti na návštěvě Španělska, kde má jednat s ministerským předsedou tamní vlády Josém Luisem Zapaterem.

Autor: rai-ihned, Reuters

Sdílet tento příspěvek