Prostředky ESF podpoří integraci Romů

08.09.2006
Do projektů by měly podle ředitele odboru sociálních služeb ministerstva práce putovat dvě miliardy korun.

Část peněz, které bude Česko v letech 2007 až 2013 čerpat z Evropského sociálního fondu, bude vyčleněna na integraci Romů. Do projektů by měly podle ředitele odboru sociálních služeb ministerstva práce putovat dvě miliardy korun. V příštích sedmi letech by Česko mohlo z fondu získat celkem 5,33 miliardy eur (zhruba 152 miliardy korun). Hlavním cílem podpory je zvýšení zaměstnanosti a kvalifikace.

Ministerstvo zpracovalo analýzu z romských lokalit. Podle ní v Česku existují více než tři stovky romských chudinských domů a čtvrtí, které se ocitly na okraji společnosti. Podle odborných odhadů v nich žije až 80.000 lidí. V některých místech může být 90 až 100 procent dospělých obyvatel bez práce.

Resort je proto snaží vytvořit nový systém programů na pomoc Romům. Pro jednotlivé lokality by měly vzniknout balíčky potřebných služeb.

Koncepci romské integrace přijala vláda v roce 2000. Každoročně ji aktualizuje. „Myslím si, že je ucelená a velmi praktická. Problém je v tom, že je to jen koncepce. Není to příkaz, aby se na lokální úrovni cokoliv dělalo,“ sdělil tajemník Rady vlády pro záležitosti romské komunity Czeslaw Walek. Podle něj je komplikovaná i koordinace činností jednotlivých ministerstev.
Podle analýzy velkou roli ve vyčleňování Romů hraje školství. Romské školáky utvrzuje v tom, že okraj společnosti je jejich přirozené prostředí a nedokáže je přesvědčit o přínosu vzdělání. Problémem je i obrovská nezaměstnanost.

Některé děti tak nikdy neviděly své rodiče pracovat, znají jen život z dávek. Sociální systém navíc k práci nemotivuje, výhodnější je žít na podpoře než si vydělávat nekvalifikovanou činností, stojí v analýze.

Autor: rai-ihned

Sdílet tento příspěvek