Sarkozy lobboval v Bruselu

08.09.2006
Při své čtvrteční návštěvě Bruselu přislíbil oživit v případě svého vítězství v francouzských prezidentských volbách proevropský elán ve své zemi.

Favorit francouzské pravice pro prezidentské volby v příštím roce, ministr vnitra Nicolas Sarkozy, rozjel předvolební kampaň i v Bruselu. Při své čtvrteční návštěvě přislíbil oživit v případě svého vítězství proevropský elán ve své zemi a dal opět najevo pochyby o dalším rozšiřování unie.

Favorit francouzské pravice pro prezidentské volby v příštím roce, ministr vnitra Nicolas Sarkozy, vede předvolební kampaň i v Bruselu. Ve čtvrtek zde přislíbil oživit v případě svého vítězství proevropský elán ve své zemi a dal opět najevo pochyby o dalším rozšiřování unie.

Čtvrteční setkání Sarkozyho s předsedou Evropské komise Josém Barrosem bylo první návštěvou francouzského prezidentského kandidáta v komisi. Francie tradičně bývala považována spolu s Německem za motor EU, ale francouzští politici také stejně tradičně často svalují na Brusel odpovědnost za vnitropolitické a ekonomické problémy a unie nehrála ve francouzských volbách valnou úlohu.
Ale poté, co Francouzi loni v referendu de facto zlikvidovali navrhovanou euroústavu, stala se Evropská unie i francouzským volebním tématem. Do Bruselu tak přijede příští týden ve středu na setkání s Barrosem i levicová kandidátka Ségolene Royalová.

Nemůžeme být spokojeni s krizí, jíž Evropa prochází, řekl Sarkozy po setkání s Barrosem. Prezidentské volby by podle něj měly přinést impulz, „který by vlil nový život do evropského ideálu“.

Vyslovil se pro vytvoření úřadu prezidenta Evropské unie, kterého navrhovala i Francouzi zamítnutá ústava. Bez prezidenta nemá Evropa identitu, protože nemá tvář, prohlásil Sarkozy, který je i šéfem největší francouzské pravicové strany, Svazu pro lidové hnutí.
Sarkozy je k nelibosti menších států EU také stoupencem užší spolupráce šesti největších zemí unie. Jako ministr vnitra inicioval pravidelné schůzky s kolegy z těchto států.

V prvním kole prezidentských voleb by pro něj nyní hlasovalo 36 až 40 procent voličů. Na levici je nadále v čele Royalová se 34 procenty, jejíž postavení na levici je ale mnohem nejistější. Čelí potenciální konkurenci bývalého premiéra Lionela Jospina, někdejšího ministra kultury Jacka Langa či svého partnera a šéfa Socialistické strany Françoise Hollanda.

Autor: rai-ihned, EUPolitix

Sdílet tento příspěvek