EK se nelíbí rumunský boj proti korupci

11.09.2006

EK poslala varovaní do Rumunska dva týdny před vydáním svého doporučení, zda by se země měla připojit k Evropské unii od Nového roku, anebo o 12 měsíců později.

Evropská komise znovu vyjádřila znepokojení nad nedostatečným naplňováním závazku Rumunska bojovat proti korupci. Učinila tak pouhé dva týdny před vydáním svého doporučení, zda by se země měla připojit k Evropské unii od Nového roku, anebo o 12 měsíců později.

„Poslední vývoj v Poslanecké sněmovně a Senátu dává povážlivé důvody ke znepokojení z hlediska závazku všech politických činitelů Rumunska účinně, trvale a nezvratně bojovat proti korupci na vysoké úrovni,“ praví se v dopisu komisařů Olliho Rehna a Franka Frattiniho, z něhož citovala agentura Reuters.

Dopis komisařů pro rozšíření a pro vnitro a spravedlnost následoval poté, co se rumunskému parlamentu nepodařilo schválit návrh jednoho zákona v rámci protikorupční legislativy, vyžadované Bruselem.

Evropská komise kritizuje nedostatečný boj proti korupci a organizovanému zločinu v Rumunsku a Bulharsku dlouhodobě. Nyní se ke kritice boji proti korupci přidala i kritika nedostatečné organizace zemědělských podpor. Dokument nastínil možný postih, pokud se připravovaný systém v obou zemích nezlepší. V takovém případě by obou zemím byly k dispozici zemědělské dotace pouze ve výši 25 procent navrhované výše.

Evropská exekutiva má 26. září doporučit unii, zda by Rumunsko a Bulharsko měly přistoupit v roce 2007 či 2008. Při posledním kole hodnocení letos na jaře mířily výtky EK hlavně na adresu Sofie.

Autor: rai-ihned, Reuters

Sdílet tento příspěvek