Evropa si připomíná 11. září 2001

11.09.2006
Vzpomínkové akce k pátému výročí teroristických útoků na New York a Washington se konají kromě Spojených států také na řadě míst Evropy.

Evropané si dosud nejhorší teroristické útoky v dějinách lidstva, při nichž v roce 2001 zahynulo 2749 lidí, připomenou minutami ticha, smutečními shromážděními nebo i bezplatnými koncerty.

V Londýně se vzpomínkové akce soustředí na náměstí Grosvenor a přilehlý park v blízkosti amerického velvyslanectví. Po položení věnců a minutě ticha bude bezplatný koncert demonstrovat nezlomenost demokratické společnosti brutálními útoky. Druhý koncert se bude konat v letovisku Bath, menší akce pak na mnoha dalších místech po celé zemi. Smuteční akce se zúčastní i příbuzní 67 Britů, kteří při tragédii zahynuli. Stejně tak bude britské oběti zastupovat při vzpomínkové akci v New Yorku 67 britských policistů.

V Římě se kromě shromáždění na jednom z ústředních náměstí „věčného města“ za přítomnosti amerického velvyslance a starosty italské metropole uskuteční zvláštní ceremoniál v Senátu a ministr vnitra Giuliano Amato uspořádá konferenci na téma svoboda a bezpečnost.
V bruselském sídle NATO se bude konat vzpomínkový ceremoniál ve 14:00 SELČ, při němž budou mimo jiné staženy na půl žerdi vlajky všech 26 členských států aliance.

Minutou ticha si dnes připomněli oběti útoků také účastníci summitu Evropa-Asie, který vrcholí v hlavním městě Finska Helsinkách. Přítomní šéfové států a vlád se zároveň zavázali, že budou pokračovat v rozhodném boji proti terorismu.

Autor: rai-ihned

Sdílet tento příspěvek