Schengen „se odkládá“. Nováčci se bouří

12.09.2006

Schengenský prostor volného pohybu osob se nerozšíří o nové členy EU, včetně Česka a Slovenska, v plánovaném termínu, tedy do podzimu roku 2007.

Uvedl to včera mluvčí místopředsedy Evropské komise Franka Frattiniho. Hlavním důvodem zpoždění jsou podle jeho slov technické potíže při vytváření centrální databáze, která je nutná pro zapojení dalších zemí do Schengenu.

Středoevropští noví členové unie požadují, aby byl dodržen původní harmonogram, zopakoval včera pro HN český ministr zahraničí Alexandr Vondra. „Jsme značně zneklidněni. Na naší straně nenastaly žádné důvody k odkladu. Brusel neplní svůj závazek, a pro nás je obtížné vysvětlovat lidem, v čem spočívají výhody členství v unii, když jedna z těch základních je jim odpírána,“ upozornil ministr.

Odložené rozšíření Schengenu prý proto stále nepovažuje za hotovou věc. „Musíme o tom ještě jednat,“ zdůraznil Vondra.
Proti zprávě z Bruselu se pro HN ostře ohradil i český ministr vnitra Ivan Langer. „Je to pro nás naprosto nepřijatelné. Desítky miliónů korun, které jsme do nového systému investovali, mají ležet ladem jen proto, že oni nejsou připraveni,“ řekl Langer. Argument Bruselu, že v cestě rozšíření Schengenu jsou technické potíže, prý sice chápe, ale to neznamená, že z Prahy nezazní patřičná reakce.

„Není-li unie připravena přijmout nás jako občany první kategorie, pak my nebudeme vstřícní ke všemu, co přichází z Bruselu,“ dodal ministr.
Své námitky chce nadnést již koncem příštího týdne na neformální ministerské schůzce ve finském Tampere. Langer ale odmítl upřesnit, v jakých konkrétních oblastech by mohla pražská vláda odpovědět na předpokládaný odklad Schengenu.
Evropský prostor volného pohybu osob dosud tvoří většina starých členů unie, s výjimkou Británie a Irska. Patří do něj i Norsko a Island.

Takzvaný Schengenský informační systém II má obsahovat biometrická data, jako jsou digitální podobizny a otisky prstů. Policejní databáze shromažďuje hlavně údaje o ukradených autech a hledaných lidech v jednotlivých členských zemích Schengenu.
Podle dosavadních plánů měl nový systém začít fungovat od března příštího roku, aby po půlročním testování bylo možné zrušit kontroly na vnitřních hranicích unie.
Původní termín tohoto kroku však včera označila za nerealistický i rakouská ministryně vnitra Liese Prokopová. Poukázala mimo jiné na to, že bude nutné restrukturalizovat rakouské policejní složky.

Zpráva Evropské komise odhaduje, že plná integrace dalších států do schengenského systému se posune nejméně o rok. O dokončení policejní databáze a návazném rozšíření Schengenu rozhodnou unijní ministři vnitra v říjnu.
Představitel Evropské komise minulý týden řekl agentuře Reuters, že snaha nových členů lpět na původním datu je marná.
„Mohou snít dál, ale fyzicky se to prostě nedá do října 2007 stihnout – a oni to vědí,“ uvedl tento úředník.

Autor: (ber), ČTK

Sdílet tento příspěvek