Vídeň na předsednictví EU vydělala

12.09.2006
Předsednictví EU, které znalci označují za nepřetržitý, šest měsíců trvající kongres, městu vydělalo údajně až 400 milionů eur.

Vídeň patří dlouhá léta mezi nejvýznamnější kongresová města světa. Jenom loni se v rakouské metropoli uskutečnilo 1748 kongresů, což jí vyneslo první místo v počtu pořádání kongresů a velkých firemních setkání na světě. V letošním prvním pololetí si ještě pomohla předsednictvím Rakouska v EU, které jí zajistilo příjem z kongresové turistiky minimálně 100 milionů eur (2,8 miliardy korun).

Minulý rok porazila metropole na Dunaji v odvětví kongresové turistiky Singapur, Barcelonu, Berlín i Hongkong. „V souvislosti s kongresy jsme v roce 2005 ve Vídni zaznamenali více než milion noclehů,“ řekl šéf odboru kongresové turistiky v agentuře Wien-Tourismus Christian Mutschlechner rakouskému deníku Die Presse. Přepočteno na peníze to znamenalo příjmy ve výši 415,3 milionu eur.

Tato čísla ale blednou v porovnání s odhady pro tento rok. Jenom předsednictví EU, které znalci označují za nepřetržitý, šest měsíců trvající kongres, městu vydělalo údajně až 400 milionů eur. Střízlivější odhad rakouského ministra hospodářství Martina Bartensteina hovoří o stovce milionů. Navíc bylo během předsednictví vytvořeno zhruba 2000 pracovních míst.
Za každé osmé přespání v hotelu vděčí Vídeň nějakému kongresu. A to statistika neříká, kolik účastníků kongresů upozorní na Rakousko jako na zajímavý cíl cest. Kongresový turista vydá za den v průměru 360 eur, zatímco běžný návštěvník 240 eur, uvádějí vídeňské statistiky.

Na druhou stranu ale náklady na půlroční předsednictví Rakousko přišlo na 86,5 milionu eur (téměř 2,5 miliardy korun). Země, která EU předsedá, musí zvládnout organizaci summitů a neformálních schůzek, což bude ostatně platit i pro Českou republiku, zejména pak pro Prahu. Ta bude mít hlavní slovo v unii v prvním pololetí 2009.
Letošní rok ale není pro Vídeň výjimečný jenom díky předsedání evropské pětadvacítce. Také celoroční oslavy 250. výročí narození Wolfganga Amadea Mozarta by se měly na konečné bilanci vídeňské kongresové turistiky odrazit, je přesvědčen Mutschlechner.

Ve Vídni se sice koná 70 až 80 procent ze všech kongresů v celém Rakousku, ale z jistého pohledu je hlavním kongresovým městem alpské republiky jedno tyrolské městečko s 2500 obyvateli. Řeč je o Alpbachu, kde se mimo jiné každoročně pořádá Evropské fórum, které pravidelně navštěvuje i český prezident Václav Klaus.

Autor: rai-ihned, čtk

Sdílet tento příspěvek