Výzkum: Češi euro příliš nevítají

12.09.2006
Téměř dvě pětiny lidí nejsou rády, že jim členství Česka v EU přinese společnou měnu euro.

Kladný postoj k zavedení eura vyjadřuje 29 procent lidí, opačně se k němu staví 38 procent lidí. Téměř třetina, přesně 31 procent dotázaných, nemá jasný názor. Vyplývá to z průzkumu agentury Median.

Lidé odpovídali na otázku „Jsem rád/a, že členství ČR v Evropské unii nám přinese evropskou měnu“. Osm procent z nich odpovědělo určitě ano, 21 procent spíše ano. Zásadních odpůrců eura je více, odpověď určitě ne poskytlo 15 procent dotázaných, dalších 23 procent odpovědělo spíše ne.

S tím, že negativní důsledky vstupu do EU převáží nad přínosy, souhlasí 35 procent lidí. Naopak čtvrtina dotázaných nesouhlasí. Dalších 38 procent lidí na otázku „Negativní důsledky vstupu ČR převáží nad prospěchem, který z toho bude“ neodpovědělo ani ano, ani ne.

Česká republika se zavázala v budoucnu přijmout euro vstupem do Evropské unie. Společnou měnu plánovala podle dosavadních předpokladů zavést v roce 2010. Novým ministr financí Vlastimil Tlustý však v pondělí vyloučil, že by Česko příští rok vstoupilo do systému směnných kurzů ERM II, předstupně zavedení eura. Tím se pravděpodobně odloží i samotné přijetí eura.

Sběr dat pro výzkum se uskutečnil od letošního ledna do června na vzorku 7425 respondentů ve věku od 12 do 79 let.

Autor: rai-ihned, čtk

Sdílet tento příspěvek