Blair varoval odbory: Toryové se s vámi bavit nebudou

13.09.2006
Británie bude dál podporovat rozvoj demokracie na Blízkém východě a bude se angažovat v Iráku a Afghánistánu, oznámil ve včerejším projevu premiér Tony Blair.

Británie bude dál podporovat rozvoj demokracie na Blízkém východě a bude se angažovat v Iráku a Afghánistánu. Po dosažení dohody o palestinské vládě národní jednoty by měly být odvolány sankce a s touto palestinskou vládou by se mělo začít jednat. V projevu na sjezdu britské odborové ústředny (TUC) to včera řekl premiér Tony Blair, který se nijak nevyhýbal ožehavým tématům od Iráku po reformu britského zdravotnictví.
Premiér zároveň podpořil pokračující přistěhovalectví nejen z EU, ale i z dalších zemí, i když zdůraznil, že musí být řízené. Naznačil ovšem, že přístup k bulharským a rumunským občanům po připojení jejich zemí k EU nebyl zatím rozhodnut. Pokud jde o lidi ze zemí, které stejně jako ČR vstoupily do unie v roce 2004, řekl, že jejich práce je pro zemi přínosem, což potvrzují statistická data.


Blair již minulý týden oznámil, že do roka už premiérem nebude. Jeho včerejší projev byl tedy na sjezdu TUC v premiérské funkci poslední. Šéf vlády toho využil k tomu, že byl mezi odboráři otevřenější a možná útočnější než obvykle. Také odboráři často neváhali vyjádřit nesouhlas.
„Děláte přesně to, co chtějí ti, kteří si nepřejí labouristickou vládu. To není příliš rozumné,“ řekl skupině zastupující jeden svaz, která demonstrativně opustila sál v okamžiku, kdy přistoupil k řečnickému pultu. Tato odborová organizace požaduje, aby Blair odešel z funkce ihned.
Blair jim připomněl, že předtím, než se stal premiérem on jako labourista, žádný z konzervativních ministerských předsedů se na sjezd odborářů nedostavil – a pokud by labouristé prohráli příští volby, bude se to prý opakovat a oni budou opět hovořit jen s předáky opozice.

Autor: (čtk)

Sdílet tento příspěvek