Evropští biskupové opět probírají hodnoty EU

13.09.2006
Evropští katoličtí biskupové vstupují do debaty o obsahu klíčové deklarace, kterou přijmou příští rok šéfové zemí Evropské unie.

Deklarace má určit další směřování EU. Rada biskupských konferencí zemí EU (COMECE) sestavila skupinu 25 osobností, které připraví vlastní zprávu o evropských hodnotách. Jejím členem je i prezident České křesťanské akademie Tomáš Halík, podle něhož je třeba především podpořit „takové hodnoty, jako je rodina nebo škola, které kultivují společné evropské vědomí a svědomí.“


COMECE při přípravě evropské ústavy, která byla nakonec loni odmítnuta ve Francii a v Nizozemsku, vyvíjela tlak, aby se její preambule zmiňovala o bohu a o křesťanském dědictví, jako základu společných evropských hodnot. Tyto snahy však vyzněly naprázdno. Nynější biskupská iniciativa přichází poté, co se v srpnu německá kancléřka Angela Merkelová vyslovila pro to, aby případná nová ústava obsahovala zmínku o bohu a křesťanských hodnotách.


Skupinu, která se poprvé sešla v úterý v Bruselu, tvoří 25 prominentních katolických osobností jako bývalý předseda Evropské komise Jacques Santer, někdejší předseda Evropského parlamentu Pat Cox, bývalý litevský premiér Vytautas Landsbergis či bývalý šéf Mezinárodního měnového fondu Michel Camdessus.


Tato Rada moudrých, jak jí COMECE označuje, zveřejní svou zprávu v březnu v Římě. Ve stejném městě byla 27. března před 50 lety podepsána Římská smlouva, která položila základ nynější Evropské unie.

Autor: des-iHNed

Sdílet tento příspěvek