EU pomůže finacovat měřáky plynu a ropy na hranicích Ukrajiny

14.09.2006
Evropská unie podepsala s Ukrajinou dohodu, která Ukrajině pomůže zaplatit měřáky plynu a ropy na hranicích.

EU pomůže Ukrajině s instalací měřících zařízení ropy a plynu na dovozních a vývozních potrubích na ukrajinských hranicích. Sdělila to komisařka EU pro vnější vztahy Benita Ferrerová-Waldnerová. Opatření má ukázat skutečný tok energií z Ruska do Ukrajiny a dále do Evropy, který na začátku roku na několik dnů citelně oslabil.


„Je to velmi konkrétní návrh spolupráce, která zvýší transparentnost, spolehlivost a bezpečnost dodávek na Ukrajinu, ale i tranzit do Evropské unie,“ řekla komisařka po podpisu memoranda před novináři.


Přísun ruského plynu do západní Evropy přes Ukrajinu se v lednu omezil, protože Moskva snížila dodávky Ukrajině kvůli sporu o ceny plynu. Rusko z neshody vinilo Ukrajinu.


Ukrajina získala příslib, že na začátku příštího roku bude jednat s Evropskou unií o širších vztazích. Mohlo by jít též o volný obchod, a to v závislosti na přijetí Ukrajiny do Světové obchodní organizace. Jednání se budou týkat i energetiky.


Tisková mluvčí unie dodala, že se projekt s měřícími zařízeními bude financovat z grantů a úvěrů. Poskytnou je Evropská investiční banka a Evropská banka pro obnovu a rozvoj. Projekt podle Janukovyče pomůže zlepšit vztahy v energetice mezi unií a Ukrajinou, napsala agentura Reuters.

Autor: des-iHNed

Sdílet tento příspěvek