Janukovyč je pro vstup Ukrajiny do EU

14.09.2006
Ukrajina bude v dlouhodobém horizontu usilovat o členství v Evropské unii, prohlásil nový ukrajinský premiér Viktor Janukovyč během své první návštěvy v bruselském sídle EU.

Janukovyč zároveň zdůraznil, že jeho vládní koalice bude pokračovat v reformách, které přiblíží Ukrajinu k ostatním zemím unie. „Jsme pevně rozhodnuti rozvíjet hluboké a stabilní vztahy s Evropskou unií, které nás v dlouhodobém horizontu posunou k členství v unii,“ řekl novinářům po setkání s komisařkou EU pro vnější vztahy Benitou Ferrerovou-Waldnerovou. Ukrajinská společnost podporuje podle něj všechno, co Ukrajina dělá pro evropskou integraci, Janukovyč je také optimista, pokud jde o přibližování Ukrajiny k EU.


Ferrerová-Waldnerová upozornila, že Ukrajina zatím naději na vstup do EU nemá, ale budoucnost je podle ní otevřená. Připomněla Kyjevu, že musí pokračovat v politických, institucionálních a ekonomických reformách, které jsou podmínkou rozvoje vztahů s EU. Janukovyč ujistil, že reformy se soustředí hlavně na boj s korupcí a na zajištění ekonomického růstu.


Evropská komise dnes s Ukrajinou podepsala dohodu o energetické spolupráci, v níž se klade důraz na investice do infrastruktury plynárenského a ropného průmyslu.


Nový ukrajinský premiér se ještě setká s generálním tajemníkem NATO Jaap de Hoop Schefferem a zúčastní se jednání ministrů Ukrajiny a EU.

Autor: des-iHNed, čtk

Sdílet tento příspěvek