Ministři zemědělství prodiskutují reformu vinařství

15.09.2006

Reforma evropského vinařství bude opět hlavním bodem jednání ministrů zemědělství Evropské unie, které se uskuteční v pondělí v Bruselu.

Probere se hlavně problematické a záměrné likvidování, jež má trh zbavit nekvalitních vín, míšení vín či umělého doslazování vín. Za ČR se jednání zúčastní ministryně zemědělství Milena Vicenová. Bude vůbec prvním ministrem nové vlády, který navštíví Brusel.

České vinaře zajímá zejména doslazovaní vín řepným cukrem. Evropská komise navrhuje tuto metodu zakázat a cukr nahradit moštem. Česká republika je ale proti. České vinice totiž leží v severnější části Evropy, kde se víno pěstuje, a při špatné sezoně, kdy převládá nevlídné počasí, neobsahují hrozny dostatečně vysokou hladinu cukru, což výrazně omezuje kvalitu celého ročníku. Řepný cukr se tak v některých případech údajně stává nezbytností.

Doslazování moštem je velmi nákladné. V České republice ho není tolik a musel by se dovážet. Náklady by se tak promítly do ceny vín, jež by nebyla tak konkurenceschopná. Vinaři počítají s tím, že by náklady na doslazování moštem činily asi dvě koruny na litr vína. Češi jsou ale i proti návrhu, který by povolil dovážení některých vinařských surovin ze zemí Evropské unie. Mimo jiné vinných moštů z Afriky či vína, jež by sloužila k míšení. Výsledný produkt by ztratil punc evropského vína.

Horlivá diskuse se dá očekávat i v případě takzvaného klučení vinic, tedy jejich likvidace. EU chce tímto opatřením v některých zemích zmenšit plochy vinic, protože by se tak zároveň snížily dotace na destilaci přebytečných hroznů a přestaly by se využívat nekvalitní vinice. Jednotlivé členské státy se rovněž musejí shodnout na výši kompenzací za zničené vinice.

Autor: des-iHNed

Sdílet tento příspěvek