Chirac odsoudil směšování islámu a islamismu

18.09.2006
Francouzský prezident se postavil proti sankcím, které by vůči Íránu chtěly prosadit USA, a odmítl označování snah vyřešit problém jednáním s Teheránem za mnichovanství.

Francouzský prezident Jacques Chirac dnes prohlásil, že je nutno vyhnout se všemu, co podněcuje napětí mezi národy a náboženstvími, a nesměšovat islám a islamismus. V rozhovoru pro rozhlasovou stanici Europe 1 tak reagoval na kontroverzní vyjádření papeže Benedikta XVI. o islámu. Přímo komentovat papežova slova však odmítl.

Chirac dnes odlétá do New Yorku na zasedání Valného shromáždění OSN. V plánu má také setkání s prezidentem Spojených států Georgem Bushem, se kterým se v roce 2003 dostal do ostrého sporu kvůli odmítnutí amerického útoku na Irák. V rozhovoru řekl, že nemá pocit, že by se tehdy mýlil. Nynější vztahy Francie a Spojených států označil za vztahy důvěry, ale ne podřízenosti, a za dobré označil také transatlantické vztahy vůbec.

Francouzský prezident opět řekl, že ohledně problematického íránského jaderného programu dává přednost dialogu, který označil za jedinou cestu k řešení. „Nejsem (ohledně jednání) pesimista,“ prohlásil. Řekl, že během jednání by íránská otázka neměla být předložena v Radě bezpečnosti OSN a Írán by se měl vzdát obohacování uranu. Neoznačil přitom zastavení obohacování za předběžnou podmínku rozhovorů.
Chirac se také postavil proti sankcím, které by vůči Íránu chtěly prosadit Spojené státy, a odmítl označování snah vyřešit problém jednáním s Teheránem za mnichovanství.

Dotknul se také otázky rezoluce OSN o příměří v Libanonu. Je nutné podle něj zrealizovat dokument „bez výhrad“. Francouzský prezident vyjádřil přesvědčení, že Izrael stáhne všechny své vojenské síly z jižní části Libanonu.
Jednání Valného shromáždění OSN se letos Chirac zúčastní po roční přestávce. Loni tam nemohl jet kvůli malé mozkové příhodě, která ho tehdy postihla.

Autor: rai-ihned

Sdílet tento příspěvek