Studie: Unie plýtvá penězi na obranu

18.09.2006
Podle studie EP by mohla být velká část prostředků ušetřena pokud by v rámci EU existoval jednotný trh i v oblasti obrany.

Členské státy Evropské unie plýtvají miliony eur na obranu. Vyplývá to ze studie, již si nechal zpracovat obranný a bezpečnostní výbor Evropského parlamentu. Podle studie by mohla být velká část prostředků ušetřena pokud by v rámci EU existoval jednotný trh i v oblasti obrany.

Studie upozornila, že hodně evropských vojenských programů je stejných a v podstatě se zdvojují, čímž výdaje rostou geometrickou řadou.

Státy EU ročně vydají na obranu asi 250 miliard eur, tedy zhruba polovinu částky, kterou vynaloží Spojené státy. Unie ale vůči USA výrazně zaostává a účinnost její obrany je ve srovnání s obranou americkou asi desetinová.
Zatímco v Evropě v současnosti funguje asi 23 paralelních programů pro výrobu obrněných vozidel, tři programy pro bojové letouny a 89 programů na výrobu zbraní, v USA existuje dohromady 27 zbrojních programů.

Zástupci EP proto vyzvali Evropskou komisi, aby navrhla příslušnou legislativu, jež by umožnila vznik jednotného trhu se zbraněmi. Svůj přístup by podle nich měly změnit především členské státy EU, které ovšem jednotný trh vytrvale odmítají. Jedinou naději ke změně jejich názoru představuje tíživá finanční situace. „Vlády mají prázdné kapsy a nemohou vynaložit příliš mnoho peněz,“ uvedl europoslanec a šéf parlamentní komise Karl von Vogau.

Problém údajně představuje i rozdělené velení. Poslanci by raději viděli jednotné velení pro všechny země Evropské unie. Nynější stav podle nich může ohrozit vojáky na životě. „Smrt při nechtěné palbě do vlastních řad si v současné situaci můžeme poměrně dobře představit,“ dodal Vogau. Problémem nejsou podle něj jen jazykové bariéry, ale i odlišné bojové návyky vojáků z různých zemí.

Autor: rai-ihned

Sdílet tento příspěvek