EK chce společný postup proti ilegálním přistěhovalcům

20.09.2006
Evropská komise vyzvala členské státy, aby projevily politickou vůli a našly shodu při řešení „naléhavých“ problémů ilegálního přistěhovalectví a terorismu.

Členské státy Evropské unie by se měly dohodnout na efektivnějším rozhodování o záležitostech justice a vnitra. Uvedl to mluvčí Evropské komise. Ilegální přistěhovalectví, prevence terorismu a princip rozhodování o policejních a justičních záležitostech jsou hlavními náměty schůzky ministrů vnitra a spravedlnosti ve čtvrtek a v pátek ve finském Tampere.

Dosud se o policejních a justičních záležitostech rozhoduje jednomyslně, takže státy mají de facto právo veta. V poslední době ale pod vlivem hrozby terorismu a rostoucího ilegálního přistěhovalectví roste tlak na to, aby se o těchto věcech rozhodovalo kvalifikovanou většinou.

Komise dokonce sestavila tým komisařů, který se má zabývat všemi aspekty ilegálního přistěhovalectví. Skládá se z komisařů, jejichž agenda má nějakou spojitost s tímto problémem. Kromě komisaře pro spravedlnost, vnitro a bezpečnost Franka Frattiniho v něm jsou i komisaři pro zahraniční vztahy, rozvoj, zaměstnanost, školství, regionální politiku a zdravotnictví.

Komise také uvolnila 3,28 milionu eur, které mají pomoci Španělsku, Itálii a Maltě čelit přílivu ilegálních přistěhovalců. Těch jen na Kanárské ostrovy letos připlulo na 23.000, tedy pětkrát víc než za rok 2005.

Autor: jos-iHNed, čtk

Sdílet tento příspěvek