Gandalovič: Čeští vodohospodáři mohou přijít o miliardové dotace

20.09.2006

Evropská komise odmítla schválit peníze na projekty, které předložili čeští vodohospodáři. Podle EK byly smlouvy s provozovateli uzavřeny v rozporu s unijní legislativou. Ministr pro místní rozvoj chce zasáhnout. Na české straně je prý vše v pořádku.

České republice hrozí, že přijde o miliardy korun z EU na podporu vodohospodářských projektů. Evropská komise odmítla schválit projekty, které žádají z Fondu soudržnosti pro letošní rok téměř o 1,5 miliardy korun, a chce prošetřit i čerpání peněz v minulých dvou letech. Pokud vodohospodářské firmy peníze nezískají, mohlo by to vést ke zdražení vodného a stočného, uvedl ministr pro místní rozvoj Petr Gandalovič.

Generální ředitelství pro regionální rozvoj EK tvrdí, že žadatelé o dotace uzavřeli s provozovateli vodohospodářské infrastruktury smlouvy, které neodpovídají platné evropské legislativě. Podle Gandaloviče se však právní rozbor komise opíral o zastaralé informace, které po letošním přijetí nového zákona o vodovodech a kanalizacích neplatí.

Vláda dnes Gandaloviče pověřila, aby při jednání se zástupci komise důsledně vyžadoval urychlené projednání předložených vodohospodářských projektů. Podle ministerstva může současný postoj komise znamenat precedens pro posuzování projektů i v dalších oblastech.

Mezi roky 2007 až 2013 přitom celková částka z Fondu soudržnosti na ochranu životního prostředí představuje přibližně 117 miliard korun. Zastavením podpory vodohospodářských projektů je navíc ohrožen závazek ČR o čištění odpadních vod do roku 2010.

Autor: jos-iHNed, čtk

Sdílet tento příspěvek