Nizozemsko pootevřelo náruč českým pracovníkům

20.09.2006

Dosud mohli čeští občané pracovat jen v odvětvích jako je zemědělství či lehké strojírenství. Nyní se možnost práce rozšiřuje o dalších 16 sektorů včetně hutnictví, telekomunikace, zdravotnictví nebo maloobchodu.

Nizozemsko v pondělí uvolnilo pracovní omezení pro zaměstnance z Česka a dalších sedmi nových východoevropských členských zemí Evropské unie v sektorech jako je zdravotnictví, maloobchod či hutnictví. V těchto odvětvích budou občané z osmi nových zemí EU stále potřebovat povolení k práci, ale zaměstnavatel již nebude muset prokazovat, že na dané místo nemůže sehnat Holanďana nebo občana ze staré členské země EU. Podle ministerstva se tak lhůta pro vyřízení pracovního povolení zkrátí z nynějších deseti týdnů na dva.

Lidé z nových členských zemí měli dosud v Nizozemsku snadnější přístup k práci v sektorech jako je zemědělství, vědecký výzkum či lehké strojírenství. Nyní se rozšiřuje o dalších 16 sektorů včetně hutnictví, dřevařství, telekomunikace, zdravotnictví a maloobchodu.

Nizozemsko zatím otevřelo svůj trh práce z nových zemí jen Maltě a Kypru. Občanům zbývajících osmi nových členů svůj pracovní trh uvolňuje postupně a vláda má v úmyslu jej otevřít úplně od začátku roku 2007. Nyní podniká kroky k tomu, aby se s lidmi z nových členských zemí zacházelo stejně jako s ostatními, uvedlo nizozemské ministerstvo sociálních věcí, podle něhož pak padne i potřeba pracovních povolení.

Po vstupu deseti států v roce 2004 nezavedly žádná omezení Británie, Irsko a Švédsko. Od letošního 1. května se k nim připojily Řecko, Finsko, Španělsko a Portugalsko. V červenci oznámila otevření pracovního trhu Itálie. Omezení v různé míře ještě platí v Německu, Rakousku, Francii, Lucembursku, Nizozemsku, Belgii a Dánsku.

Autor: jos-iHNed, čtk

Sdílet tento příspěvek