Tůma a Topolánek: Euro v roce 2010 v Česku nebude

20.09.2006
Přijetí jednotné evropské měny brzdí zejména nedostatečné snížení výdajů vládního rozpočtu a špatná pružnost pracovního trhu.

V Česku se eurem v roce 2010 zřejmě ještě platit nebude. Po včerejší společné schůzce to potvrdil jak premiér Mirek Topolánek, tak guvernér České národní banky Zdeněk Tůma. Topolánek zopakoval, že hlavním důvodem je špatný stav veřejných financí.
Podle něj je navíc třeba nejprve začít s reformami výdajů státního rozpočtu.
„Naše ambice přijmout euro zůstává stále silná,“ řekl premiér. „Bez toho, abychom provedli některé reformy to ale nejde,“ dodal. Mezi nimi jmenoval hlavně snížení výdajů vládního rozpočtu a zajištění větší pružnosti pracovního trhu.
S premiérem souhlasil i Tůma. Ten přímo řekl, že přijetí eura za čtyři roky nevidí jako realistické.
Oba se shodli i na tom, že Česko není připraveno vstoupit příští rok do systému směnných kursů ERM II, který je dvouletým předstupněm pro zavedení eura.
Vláda by se na přesném termínu přijetí společné evropské měny měla s centrální bankou dohodnout do konce letošního roku. Výsledky schůzky nebyly žádným překvapením. Už minulý týden s podobným vystoupením přišel ministr financí Vlastimil Tlustý.
Podle předpovědí jeho ministerstva by v příštím roce mohl totiž schodek rozpočtu dosáhnout na 4,6 procenta HDP. To je vysoko nad cílem tří procent, která stanovují maastrichtská kritéria pro vstup do Evropské měnové unie.
Rozhodnutí schvaluje i hlavní ekonom české pobočky Citibank Miroslav Plojhar. „Myslím, že v roce 2010 bychom přijmout euro ještě stihli. Tento rozpočet se sice už do maastrichtských kritérií nevejde, ale ten příští už by mohl. Čím déle však euro přijmeme, tím to bude pro ekonomiku lepší,“ řekl HN Plojhar.
Pevně svázaný kurs by totiž podle něj nahrával růstu cen. Pokud by se zpomalily okolní ekonomiky, a vývozci by se tak dostali do problémů, muselo by se zase místo poklesu koruny začít propouštět.
Původně plánovaného termínu už se vzdalo Estonsko, Lotyšsko, Litva a Maďarsko. Nejblíže k euru má naopak Slovinsko, které počítá s jeho zavedením v roce 2002.

Autor: (soc)

Sdílet tento příspěvek