EU v roce 2020? Pod taktovkou euroústavy a bez Turecka

22.09.2006
Občané členských zemí odpovídali na otázku, jak si představují budoucnost EU. Většina se domnívá, že v roce 2020 bude mít EU více než 27 členů, Turecko ani Ukrajina však mezi nimi nebudou.

Německá Bertelsmann Foundation zveřejnila výsledky průzkumu, v jehož průběhu se ve 13 členských zemí dotazovala občanů, jak si představují Evropskou unii v roce 2020. Mnoho výsledků přineslo překvapení. Většina Evropanů například očekává, že za třináct let bude mít EU více než 27 členů, avšak pouze třetina z respondentů se domnívá, že mezi nimi bude Turecko a Ukrajina.

Občané EU odpovídali také na otázky správního fungování unie. 52 procent Evropanů očekává, že EU bude mít v roce 2020 plně rozvinutou hospodářskou politiku, 39 procent předpokládá společnou sociální politiku a 35 procent se domnívá, že se EU podaří vybudovat společné bezpečnostní síly.

Poměrně optimisticky skončil průzkum pro příznivce Evropské ústavní smlouvy. 65 procent občanů EU se totiž domnívá, že v roce 2020 bude právě tento dokument řídící normou EU, anebo že bude současný systém výrazně reformován. Pouze 15 procent očekává, že EU bude spravována současným systémem.

Překvapivým zjištěním bylo, že fungování euroústavy v roce 2020 očekávají také občané Francie a Holandska, tedy zemí, kde byl tento dokument v minulosti odmítnut.

Právě dnes se v Berlíně na téma euro¶tavy koná mezinárodní Bertelsmann Forum, na kterém budou evropští političtí lídři budoucnost tohoto dokumentu projednávat. Očekává se také klíčový projev německé kancléřsky Angely Merkelové, která se vyjádří k budoucnosti evropské politiky.

Autor: jos-iHNed, Euractiv.sk

Sdílet tento příspěvek