Špidla: Evropa musí v zájmu pracovní mobility více spolupracovat

29.09.2006
Téměř 300 evropských měst se zapojí do 1. celoevropského veletrhu práce, který začíná dnes a potrvá do soboty.

Evropská komise nazvala rok 2006 „Evropským rokem mobility pracovníků“. Tento rok se zaměří na zvýšení povědomí a pochopení výhod geografické mobility a pohybu v zaměstnání. Rok 2006 je také rokem , kdy dvanáct členských států EU, které po posledním rozšíření uplatnily přechodné opatření týkající se pohybu pracovníků a jejich přezkoumání. Zrušení anebo zmírnění těchto dočasných opatření by výrazně pomohlo pracovní mobilitě.


Současné údaje ukazují, že jen málo Evropanů pracuje v zahraničí. Posledních třicet let počet Evropanů pracujících v jiné členské zemi EU, stejně jako ve své původní domovině, zůstává nadále na úrovni okolo 2 procent. Průměrná doba působení na jednom pracovním místě v EU je 10,6 roku, zatímco v USA je to 6,7 roku. Eurokomisař pro zaměstnanost, sociální záležitosti a rovnost šancí Vladimír Špidla uvedl jako důvody nižší mobility pracovníků v EU existenci právních, administrativních a jazykových překážek a nedostatek vědomostí o dostupných informacích a pomoci.


Lidé nejsou stále přesvědčeni o výhodách práce v jiné zemi a sektoru. „Pracovní pohyb je především rozhodnutím jednotlivých pracovníků. Je však také potřeba, aby veřejné orgány, podniky, odbory a univerzity vzájemně spolupracovali, pokud se má stát pracovní mobilita skutečností,“ uvedl dále Špidla.


Téměř 300 evropských měst se zapojí do 1. celoevropského veletrhu práce, který začíná dnes a potrvá do soboty. Ve městech po celé EU, stejně jako v přistupujících Bulharsku, Rumunsku nebo zemích EHP Norsku a na Islandu, se uskuteční více než 450 různých akcí. Ze Slovenska to bude Bratislava a Lučenec, ve kterém se organizuje již VII. Burza práce. Z členských států jsou nejvíce aktivní Holandsko, Itálie, Francie a česká republika.


Veletrh organizuje Evropská komise a má pomoci občanům při využívání nových pracovních příležitostí v zahraničí. Má podpořit také snahu a chuť pracovat v jiných evropských městech a v rozličných profesích. Zájemce tak může získat informace o práci v zahraničí, možnostech změny kariéry, nebo praktické rady týkající se stěhování do jiné země.

Autor: mab-iHNed,Euractiv

Sdílet tento příspěvek