Unie se více zaměří na obchodování s Indií

29.09.2006
Poslanec EP Karim připravil zprávu, kterou jeho kolegové schválili 28. září 2006, podle které je potřebný „aktivnější přístup k rostoucím asijským trhům“. Podle zprávy má však komise věnovat větší pozornost „největší demokracii světa“.

Europoslanci podpořili v hlasování návrh, podle kterého má EU věnovat větší pozornost Indii a začít s ní jednat o volném obchodu.


Britský europoslanec Saijad Karim připravil zprávu, kterou jeho kolegové schválili 28. září 2006. Zpráva podporuje názor komisaře EU pro obchod Mandelsona, podle kterého je potřebnější „aktivnější přístup k rostoucím asijským trhům“. Podle zprávy má však komise věnovat větší pozornost „největší demokracii světa“.


Indie je desátým největším obchodním partnerem Evropské unie a atraktivitu jí dodává vysoká úroveň růstu a „velké množství vzdělání, zruční a anglicky hovořící pracovníci“. Zpráva však v zájmu rozvinutí vztahů žádá odstranění „frustrujících “ obchodních a investičních bariér.


Evropský parlament schválil zprávu dva týdny před summitem EU-Indie, na kterém Skupina pro obchod na vysoké úrovni doporučí „budování rozšířeného obchodního a investičního partnerství“ jako „vzájemně výhodné“ možnosti díky komplementárnosti ekonomik.


Europoslanec Charles Tannockso se závěry zprávy souhlasil a řekl: „Indicko-evroský pakt o volném obchodu je důležitým krokem vpřed. Indie potřebuje sofistikované výrobky, EU potřebuje služby.“


Zpráva také zdůrazňuje, že jakákoliv dohoda musí být zaměřená na zlepšení životních podmínek chudých a neprivilegovaných lidí v Indii. Naproti rychlému ekonomickému růstu, který přinesl „IT boom“ a rozvoj služeb totiž stále asi 30 procent Indů žije z méně než jednoho dolaru denně a 40 procent je negramotných.

Autor: mab-iHNed,Euractiv

Sdílet tento příspěvek