Do čtyř let budeme v EU, věří Chorvaté

02.10.2006

Rozjeli jsme rychlík reforem, do roku 2009 chceme být občany EU, přeje si chorvatský premiér. Unava z rozšiřování prý na jeho zemi neplatí.

Chorvatsko je odhodláno tlačit na to, aby se v roce 2009 stalo právoplatným členem Evropské unie. Záhřeb je připraven vyvinout diplomatické úsilí i navzdory nedávným tvrzením oficiálních představitelů EU, kteří po vstupu Bulharska a Rumunska prohlásili, že nyní potřebuje sedmadvacítka čas na oddych a reformu institucí.

Myšlenku, že Evropská unie potřebuje nejprve přijmout euroústavu a provést funkční reformu všech důležitých institucí, podporuje většina států evropského společenství.

Chorvatsko však deklarovalo ambici urychlit proces reforem všech 35 veřejných oblastí, jak to požadovala Evropská unie v roce 2005 v rámci sbližovacích rozhovorů. „Naším cílem je ukončit reformu všech 35 kapitol do konce roku 2008,“ uvedl chorvatský předseda vlády Ivo Sanader.

Toto období se překrývá s dobou, kterou si EU vyčlenila pro přijetí Evropské ústavní smlouvy, která byla odložena poté, co ji v referendu odmítli občané Francie a Holandska. Po rozhodnurí o přijetí Bulharska a Rumunska prohlásil šéf Evropské komise José Manuel Barroso, že „bez přijetí euroústavy není další rozšiřování Evropské unie možné“.

I přes tato prohlášení však Sanader očekává, že po zdárném průběhu „reformního rychlíku“ bude Chorvatsko přijato do EU v příštích čtyřech letech. „Věřím, že unijní únava z rozšiřování nebude platit na Chorvatsko,“ uvedl premiér pro Financial Times s tím, že podle jeho názoru směřovala tato slova spíše k Turecku.

Chorvatské členství je silně podporováno Rakouskem a Německem, je tedy spíše otázkou, zda-li všechny své reformní cíle stihne do roku 2008 Evropská unie, spíše než Chorvatsko.

Autor: jos-iHNed, EUpolitix.com

Sdílet tento příspěvek