Havel: Turecko do Evropské unie patří

02.10.2006

Turecko je jednou nohou v Evropě a hlavně Evropa na něj spoléhá po desetiletí,“ míní exprezident.

Evropská unie by se neměla rozšiřovat příliš, míní bývalý prezident Václav Havel. Nutnost geografického a hodnotového vymezení EU ale podle něj neznamená vyloučení Turecka ze začlenění do unie. Havel to uvedl v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce.

„Turecko je jednou nohou v Evropě a hlavně Evropa na něj spoléhá po desetiletí,“ řekl Havel. Připomněl, že Turecko bylo členem NATO a podílelo se na obraně Evropy proti Sovětskému svazu. „A najednou bychom dělali drahoty. To se mi moc nelíbí,“ uvedl Havel k váhavému přístupu ke členství Turecka v EU.

Do unie by podle něj měly jednou patřit také Srbsko a Albánie, budou-li jednou chtít a splňovat podmínky. Členy unie by se mohly stát do budoucna také Bělorusko a Ukrajina. „Ale tam to končí a začíná jiný civilizační okruh,“ uvedl Havel.

Euroskeptikové jsou podle něj pro další rozšiřování EU možná proto, že chtějí EU učinit „trošku bezzubou“. „Když se bude donekonečna rozšiřovat, tak to bude jakési druhé nadbytečné OSN,“ dodal. Euroskeptikem či eurorealistou bývá nazýván Havlův nástupce v čele státu Václav Klaus, někdejší premiér a předseda ODS.

Autor: jos-iHNed, čtk)

Sdílet tento příspěvek