Ministři EU jednají o misi v Kosovu a Kongu

02.10.2006
Hlavní náplní dvoudenního zasedání ministrů obrany zemí Evropské unie je debata o případném vyslání vojenské mise Evropské unie do srbského Kosova a zhodnocení současné vojenské operace v Kongu.

Případné vyslání vojenské mise Evropské unie do srbského Kosova a zhodnocení současné vojenské operace unie v Kongu je hlavní náplní zasedání ministrů obrany EU, která začíná ve Finsku. Za Česko se účastní ministr obrany Jiří Šedivý.


Na dvoudenním neformálním setkání podá někdejší finský prezident Martti Ahtisaari ministrům obrany EU zprávu o debatách, která vede jménem OSN s aktéry konfliktu a o politické budoucnosti Kosova. Etničtí Albánci požadují plnou nezávislost, Srbové chtějí udržet nad Bělehradem plnou kontrolu.


Šéfové obrany zemí „pětadvacítky“ ve finském městě Kittila dále zhodnotí dosavadní průběh mise Eufor v Kongu, která má podle plánu končit koncem listopadu, ale mohla by být prodloužena. Je totiž otázkou, zda říjnové prezidentské volby skutečně uklidní situaci v zemi. Většinu kontingentu tvoří německé a francouzské jednotky, ale také belgické, švédské, španělské a polské síly. Misi velí německý generál Karlheinz Viereck.

Autor: jos-iHNed, Euractiv.sk

Sdílet tento příspěvek