Rakušané dali nečekaně hlasy levici

02.10.2006
Rakouští lidovci se smiřují s volební porážkou, kterou nečekali. Podle předběžných oficiálních výsledků hlasovali Rakušané včera pro levicovou opozici.

/Od našeho spolupracovníka/

Rakouští lidovci se smiřují s volební porážkou, kterou nečekali. Podle předběžných oficiálních výsledků hlasovali Rakušané včera pro levicovou opozici.
Výsledek, který mohou ještě ovlivnit korespondenční hlasy, byl nesmírně těsný: Sociální demokraté (SPÖ) v čele s lídrem Alfredem Gusenbauerem získali podle projekcí založených na sečtených hlasech 35,7 procenta hlasů, pro lidovce (ÖVP) dosavadního kancléře Wolfganga Schüssela hlasovalo 34,2 voličů. Ještě v roce 2002 přitom získali lidovci o osm procent více.
Výsledek politology překvapil. SPÖ zjevně příliš nepoškodila aféra s bankou Bawag. Nečekané byly i zisky jiných stran. Nečekalo se, že populisté Jörga Haidera překročí čtyřprocentní práh nutný pro vstup do parlamentu.
Svobodní (FPÖ) získali 11,2 procenta hlasů, odštěpenecký Svaz pro budoucnost Rakouska (BZÖ) Jörga Haidera získal 4,2 procenta. Mírně posílili Zelení, získali 10,5 procenta hlasů.
Schüssel ještě před oznámením konečných výsledků pogratuloval SPÖ k vítězství. „První otázka zní, kdo vyhrál – a to byl zřejmě doktor Gusenbauer, kterému srdečně gratuluji,“ řekl v rozhovoru pro televizi ORF.
Vídeňské ústředí SPÖ ovládlo nadšení. Gusenbauer se vyjádřil pro vznik velké koalice. „Považuji za smysluplné, aby vládu tvořily dvě strany,“ uvedl.
Velké koalice vládly Rakousku po druhé světové válce 34 let.
Volební zisky slavili i v ústředí obou krajně pravicových stran. Naopak lidovci se vyrovnávali s prohrou.
Kancléř Schüssel, který zřejmě přepustí úřad Gusenbauerovi, řekl, že je ještě příliš brzy na jednání o koalicích. Jeho straníci byli zklamaní.
„Bylo jasné, že jedinečný výsledek z roku 2002 nemůžeme zopakovat,“ komentoval porážku tajemník lidovců Reinhold Lopatka. Na Rakušany podle všeho nezapůsobily sliby o růstu ekonomiky či tvrdém kursu vůči nelegální imigraci.
Předcházející odhady byly tentokrát velmi opatrné: mezi nerozhodnuté voliče se zařadila plná třetina z 6,1 miliónu Rakušanů, kteří byli oprávněni volit.
Prezident Heinz Fischer vyjádřil mírné zklamání z volební účasti. Oproti roku 2002 klesla o šest procent. „Doufal jsem, že bude vyšší,“ řekl Fischer. Konečné výsledky může ovlivnit až čtvrt miliónu korespondenčních hlasů, které budou sečteny až 9. října.
Jednu věc bylo možno očekávat s jistotou: žádná rakouská politická strana nezískala v těchto volbách většinu a příští rakouská vláda tudíž zřejmě bude koaliční. O její podobě začnou straničtí stratégové diskutovat pravděpodobně už dnes.

Autor: Jan Krčmář

Sdílet tento příspěvek