Zločinci pozvedli řecké hospodářství

02.10.2006
Řekové zjistili, že jsou mnohem bohatší země, než si dosud mysleli. Podle této nové metodiky výpočtu je řecký HDP o čtvrtinu vyšší než původní čísla.

Řekové zjistili, že jsou vlastně mnohem bohatší země, než si dosud mysleli. Řecký statistický úřad totiž nyní změnil metodiku, kterou počítá výkon své ekonomiky – hrubý domácí produkt. A podle této nové metodiky je řecký HDP o čtvrtinu vyšší než původní čísla.
Změny se týkají lepšího podchycení rychle rostoucího sektoru služeb. Řekové však do HDP začali počítat i část své černé ekonomiky, a to včetně prostituce a pašeráctví.
„Revidovaný hrubý domácí produkt bude zahrnovat i část peněz z nelegálních aktivit, jako jsou pašované cigarety a alkohol, prostituce nebo praní špinavých peněz,“ uvedl podle Reuters šéf řeckého statistického úřadu Manolis Kontopyrakis. „Pozitivní dopad této revize HDP bude zhruba 25 procent od roku 2001,“ upřesnil Kontopyrakis.
Výkon řecké ekonomiky činil podle agentury Reuters v roce 2005 zhruba 180 miliard eur. V letošním roce by měl dosáhnout úrovně 194 miliard, přičemž černá ekonomika vytváří dalších 40 až 60 miliard eur.
Řecko letos dosáhne růstu 3,7 procenta, uvádí v posledním pololetním výhledu Mezinárodní měnový fond. Podle jeho propočtů řecký HDP za posledních deset let rostl přibližně o čtyři procenta ročně, tedy dvakrát rychleji než celá eurozóna.

Řecká „ochrana“ eura

Lepší pohled na dluhy

Brusel: Vše prověříme

Autor: Marek Bičík

Sdílet tento příspěvek