Itálie chce začít danit turisty pěti eury denně

03.10.2006
Vyplývá to z návrhu státního rozpočtu, který na konci minulého týdne schválil kabinet italského premiéra Romana Prodiho. Rozpočet ale ještě bude muset do konce roku schválit parlament, kde má Prodi jen těsnou většinu.

Itálie chce začít danit turisty pěti eury denně

„Není to ve své podstatě skutečná daň. Ale spíše možnost nabízená městům, jak získat peníze tak, aby se to nedotklo místních obyvatel,“ upřesnil podle internetového zpravodajství BBC News italský vicepremiér a ministr pro kulturu a turistický ruch Francesco Rutelli.

Daň by měla být vybírána v hotelích nebo turistických kempech. A týkat by se měla i italských turistů. O jejím zavedení by rozhodovala jednotlivá města. „Některá města jako Řím, Florencie nebo Benátky již naznačila, že by daň zavedla. Naopak jiná, jako třeba Neapol, uvedla, že o takovémto kroku neuvažují,“ uvedl podle German Press Agency o víkendu Rutelli.

Není to první pokus, jak v Itálii chtějí z turistů vytěžit ještě o něco navíc. Zahraniční turisté totiž každoročně Itálii přinesou příjmy ve výši okolo 30 miliard eur.

Letos poprvé začala platit „daň z luxusu“ na Sardinii, která se týká majitelů přepychových vil nebo špičkových jachet, kteří sem přijedou na dovolenou

Platit ji musel například i bývalý italský premiér Silvio Berlusconi. A šéfovi stáje Renault Formule jedna Flaviovi Britoremu se nelíbila tak, že zorganizoval protestní party.

To na jiném středomořském ostrově, na Capri, naopak nechávají boháče na pokoji. A zavedli daň ve výši jednoho eura pro ty, kteří na ostrov přijedou na jeden den a neubytují se ani v hotelu.

Autor: (bič)

Sdílet tento příspěvek