Dánové opět urazili muslimy

09.10.2006
Vedení muslimských duchovních Indonésie odsoudilo páteční zveřejnění videozáznamu o zesměšňování proroka Mohameda v Dánsku a pohrozilo násilím dánské vládě za to, že to své veřejnoprávní televizi nezakázala.

Informovala o tom agentura AFP. Dánská televize odvysílala amatérský videozáznam, na němž jsou zobrazeni mladí přívrženci krajně pravicové Dánské lidové strany účastnící se nedávné soutěže o kresby karikatur zesměšňujících proroka Mohameda. Na jedné z karikatur je zobrazen jako močící velbloud, který popíjí pivo.

„Islám předpokládá trest smrti pro ty, kteří urážejí proroka Mohameda, pokud autor urážek nevyjádří lítost nad svým činem a nezaváže se, že to již neudělá,“ prohlásil mluvčí Indonéské rady mudžáhidů. Možným násilím nepřímo pohrozilo dánské vládě také vedení indonéské islámské Strany spravedlnosti a prosperity.
Záběry se dostaly na veřejnost více než rok poté, co jeden z dánských deníků otiskl jiné karikatury Mohameda, které pak zveřejnily noviny v mnoha zemích světa. Kvůli nim v muslimském světě propukly demonstrace, které v některých zemích přerostly v násilnosti, při nichž zemřelo přes pět desítek lidí.

Autor: (čtk)

Sdílet tento příspěvek