Senátoři podpořili zrušení víz

09.10.2006
Celkem dvacet pět poslanců amerického Kongresu se podepsalo pod dopis ministryni zahraničí Condoleezzy Riceové, v němž ji vyzývají, aby jednala se zemi Visegrádu a Pobaltí o zrušení vízové povinnosti.

„Žádáme vás k zahájení dialogu s těmito zeměmi ohledně bezvízového programu a k pokračování spolupráce k usnadnění cestování pro dočasné návštěvníky,“ stojí v dopise, který dále připomíná, že uchazečské země jsou členy Evropské unie i NATO.
Celá iniciativa vznikla před necelými dvěma týdny u demokratického kongresmana Dennise Kuciniche a jeho republikánského kolegy Johna Shimkuse. Na sběr podpisů měly jejich týmy jen pár dní, neboť Kongres se teď rozešel ke kampani před listopadovými volbami. Podle politických komentátorů ale není akce bezvýznamná, neboť dostává téma víz do politického povědomí Kongresu.

Obdobně, jako „velmi potřebnou a užitečnou osvětu“, celou věc hodnotí i český velvyslanec ve Washingtonu Petr Kolář, který při jednání s kongresmany naráží na to, že američtí poslanci o problematice víz vůbec nevědí.
Žadatelské země vesměs ztroskotávají na požadavku, podle kterého nesmí mít země více než tři procenta odmítnutých žádostí o víza. Americká ministerstva zahraničí a vnitřní bezpečnosti tvrdí, že jinak nemohou Kongresu navrhnout, aby víza dané zemi zrušil.

Hlava 22

Letos v květnu se navíc ukázalo, že víza lze zrušit politickým rozhodnutím zákonodárců, když Senát odpustil víza Polsku, které vloni mělo okolo 18 procent odmítnutých žádostí.
Zrušení víz Polsku nejspíše neprojde celým Kongresem, ale vyvolalo velkou diplomatickou aktivitu ostatních zemí usilujících o zrušení víz. Iniciativa kongresmanů Kuciniche a Shimkuse je přímým výsledkem této diplomatické ofenzívy, v rámci které velvyslanci Visegrádu a Pobaltí (s výjimkou Polska) oslovili v květnu kongresmany dopisem, a některé z nich, mezi nimi i Kuciniche, následně osobně navštívili na Kapitolu.

Na newyorské schůzce ministrů zahraničí se před dvěma týdny do tohoto skupinového úsilí znovu zapojili i Poláci. České zájmy v té době také začala prosazovat washingtonská nadace Američtí přátelé České republiky, která vyzývá česko-americkou krajanskou komunitu, aby se na svých volených zástupcích dožadovala zrušení víz.

Běh na dlouhou trať

Autor: Daniel Anýž

Sdílet tento příspěvek