Verheugen: „Úředníčci“ EU získali moc velkou moc

12.10.2006
Eurokomisař pro oblast průmyslu se domnívá, že byrokracie EU ohrožuje rozhodovací schopnost jednotlivých komisařů. Společenství CESI za tuto kritiku požaduje od Verheugena veřejnou omluvu.

Evropský svaz volného obchodu (CESI) ostře napadl eurokomisaře pro oblast průmyslu Güntera Verheugena za jeho „nehoráznou“ kritiku činitelů EU.


V prohlášení uvádí Helmut Müllers, generální tajemník CESI, že by se měl viceprezident Evropské komise Verheugen omluvit za svou nedávnou kritiku byrokratů EU.


„Mluvím za mnoho činitelů a úředníků EU, které CESI počítá za své členy, když řeknu, že nanejvýš důrazně odmítám Verheugenovy poznámky,“ uvádí Müllers v prohlášení.


„Pro společenství nezávislého obchodu jsou jeho (Verheugenovy) komentáře nehorázné a nepřijatelné. Očekáváme vyjasnění a veřejnou omluvu od pana Verheugena.“


Minulý týden Verheugen pro německý tisk řekl, že vysoce postavení byrokraté získali v Evropské komisi až příliš velkou moc. „Celkový vývoj ukázal, že za posledních deset let získali lidé, kteří by měli sloužit občanům EU, dost velkou moc, aby mohli ovládat tento politický aparát, zatímco 25 komisařů řešilo důležité politické úkoly.


Viceprezident EK Verheugen dále zdůraznil, že komisaři EU museli „být velice opatrní, aby důležitá rozhodnutí spadala do programu jejich jednání a ne úředníků zaměstnaných pod nimi“.


„Někteří z nich si říká, že komisař Evropské unie je jen dočasný usídlenec v úřadu a za pět let zase odejde, ale my-úředníci jsme zde na trvalo.“

Autor: mab-iHNed,EUpolitix.com

Sdílet tento příspěvek